Že v začetku lanske jeseni je vrtičkarje, ki vrtnarijo na gredicah na levem bregu Save, vznemirila novica, da namerava ljubljanska mestna občina na območju med Ulico Koseškega bataljona in Štajersko cesto porušiti okoli tristo nelegalnih vrtičkov oziroma objektov ob njih.

Ta del črnuškega brega Save je namreč že leta posejan s samoniklimi vrtički, zaradi različnih lastnikov tamkajšnjih zemljišč pa imajo vrtičkarji za svoje gredice različno (ne)urejen status. Nekateri denimo lastnikom zemljišč za vrtičke plačujejo najemnino, medtem ko so vrtički na tamkajšnjih občinskih in državnih zemljiščih nelegalni.

Epidemija zamaknila odstranitev

Na občini so zato lansko jesen začeli nadzor na območju vrtičkov v spodnjih Črnučah in vrtičkarje obvestili, da bodo novembra 2020 začeli rušenje nelegalnih objektov. A je uresničitev občinskih načrtov preprečil drugi val epidemije novega koronavirusa. Zato so na občini predvideni datum rušenja vrtičkov najprej prestavili na letošnji januar, zdaj pa so rok, do kdaj imajo vrtičkarji še čas, da odstranijo gredice in morebitne vrtne lope, podaljšali do 30. maja. Če vrtičkov ne bodo odstranili sami, bo to namesto vrtičkarjev storila občina. Kot so ob tem pojasnili na občinskem inšpektoratu, se pri določitvi novega roka niso ozirali na potek vrtičkarske sezone, ampak so pri tem upoštevali predvsem še vedno veljavno omejitev gibanja in nekatere druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Do zdaj so po podatkih občine na območju Črnuč sicer uspeli odstraniti pet nelegalnih vrtičkov, natančna časovnica odstranjevanja vrtičkov pa je zaradi epidemije še negotova. »Poteka nadaljnjih aktivnosti na tem in tudi drugih vrtičkarskih območjih za zdaj ni mogoče napovedati, saj ni znano, koliko časa bodo trenutne razmere še trajale,« so namreč pojasnili na občinskem inšpektoratu.

Najprej bi rušili, nato gradili

Čeprav na občini napovedujejo rušenje vrtičkov, hkrati obljubljajo tudi urejanje novih vrtičkarskih območij. »V času epidemije se je še posebej pokazala potreba po samooskrbi in možnosti preživljanja prostega časa na vrtovih,« so namreč sporočili z občinskega oddelka za varovanje okolja in pojasnili, da si želijo legalizirati tudi samoniklo vrtičkarsko območje v Črnučah, a bodo vrtičkarsko dejavnost tam omogočili pod pogoji enotne ureditve vrtičkov in z omejitvijo, da v obvodnem pasu, širokem štirideset metrov, vrtički niso dovoljeni. Z enotno ureditvijo, kot je značilna za vrtičkarska območja, ki jih je občina v mestu že uredila, bi lahko v Črnučah v prihodnje prostor za vrtnarjenje dobilo okoli tisoč vrtičkarjev.

Da bi v Črnučah uredili novo vrtičkarsko območje, na občini sicer načrtujejo že nekaj časa, kot možni lokaciji pa so pred leti navedli območje ob Pasterkovi poti, kjer so občani prav tako uredili nelegalne vrtičke, ter zemljišče med Ulico Koroškega bataljona in Štajersko cesto. Na magistratu so pred leti celo že iskali vlagatelja, ki bi najel 6000 kvadratnih metrov veliko območje pri črnuškem mostu na levem bregu Save, na zemljišču uredil vrtičke in jih nato oddajal, a jim z razpisom ni uspelo pritegniti nobenega potencialnega vlagatelja.