V taboru slovenske reprezentance so se pred današnjim tekmovanjem na veliki skakalnici najbolj ukvarjali s tem, da so Anžeta Laniška zaradi bolečin v hrbtu sploh pripravili za nastop. Potem ko ponoči protibolečinska tableta ni veliko pomagala, je ob pomoči predsednika SK Oberstdorf odšel na dodatne preiskave k specialistu ortopedu, kjer je opravil rentgen in prejel dve protibolečinski injekciji. Da je bilo počutje boljše, je bilo vidno že po poskusnem skoku, ko je v nasprotju s kvalifikacijami v četrtek lahko sam nosil smuči in drugo opremo. 24-letni Lanišek se je pogumno podal v zračno bitko v močnem sneženju in bil po prvem skoku na desetem mestu. V finalu je s pogumnim napadom in z odličnim skokom 136,5 metra napredoval na peto ter le potrdil odlično pripravljenost. Popolnoma zdrav bi bil še bolj konkurenčen za novo kolajno.

»Ni bilo popuščanja in predaje. Vesel sem, da sem sploh lahko skakal. Zaradi dobre forme sem se zavedal svojih sposobnosti in glede na bolečine potegnil maksimum ter naredil dva zelo dobra skoka. Morda sta mi prav dva skoka s treninga v sredo, ki sem ga moral izpustiti, manjkala, da bi dobil pravi občutek. Sem zadovoljen in ponosen sam nase. Hvala ekipi doma in tukaj, ki mi je pomagala skozi vse težave, da sem šel tudi s pomočjo pogovorov čez bolečino,« je vtise strnil Anže Lanišek, ki se je znova izkazal kot izjemen borec.

Robert Kranjec je Ceneta Prevca poslal na inštrukcije k Stochu

Čeprav je Cene Prevc z devetim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih in zelo izboljšal dosežek s srednje skakalnice, ni bil povsem zadovoljen. Tehnična izvedba skokov ni bila takšna, kot si je želel, saj je veliko točk izgubil pri doskoku. »Glede doskoka mi je Robi Kranjec že rekel, da se z Uršo (Bogataj, op. p.) lahko oglasiva pri Kamilu Stochu na inštrukcijah, kako se pravilno 'zalima' telemark. Ima prav, saj je tudi zmagovalec Kraft pri veliki daljavi lepo doskočil,« je bil kot vedno iskren Cene Prevc.

Peter Peter je imel smolo, da je v poskusnem skoku padel, a jo je odnesel brez poškodbe, vendar je dogodek vplival na njegovo predstavo na tekmi. V obeh skokih je zelo pazil, da ga po doskoku ni potegnilo preveč naprej. »To je bila moja prva tekma po kar dolgem času. Skoki so bili solidni, niso pa bili tisto, česar sem sposoben. Šestnajsto mesto je kar soliden rezultat za svetovni pokal, žal ne za svetovno prvenstvo,« je bil realen Peter Prevc. V finalu je imel tako močan vzgonski veter, da je bil že premočan in mu ni pomagal glede na njegovo tehniko, zato je nazadoval za tri mesta. Bor Pavlovčič je skočil slabo (122 m), za nameček je bil še diskvalificiran, ker je imel predolge smuči glede na svojo težo.

Dvaintridesetletni selektor Robert Hrgota je po tekmi ugotavljal, da je bila poskusna serija celo malce predobra, ko je imel Pavlovčič četrti (128,5 m), Peter Prevc peti (126,5), Cene Prevc šesti (132,5) in Lanišek 22. dosežek (118,5). »Kolajne ni, a sem zelo zadovoljen. Čestitke fantom za izjemno borbo. Ponosen sem na njih. Na trenerskem stolpu sem resnično užival, saj je to pristop, s katerim se uvrščaš med najboljše. Lanišek se je z vsemi težavami, ki jih je imel, neverjetno zbral. Res kapo dol! Peter Prevc je bil na tekmi malce slabši kot v poskusni seriji, a se je vrnil v tekmovalni ritem po dolgem premoru. S Petrom imamo močan člen za ekipno tekmo. Cene Prevc je prikazal dva zelo solidna skoka, najboljši pa je bil poskusni skok. Imamo močno ekipo za nedeljo. Verjamem v fante in pravi boj na ekipni tekmi,« je povedal Robert Hrgota, ki se je odločil, da bodo na ekipni tekmi skakali bratje Peter, Cene in Domen Prevc ter Lanišek, kar pomeni, da je izpadel Pavlovčič.

Svetovni prvak Stefan Kraft ni mogel obleči nogavic

Avstrijec Stefan Kraft je zasluženo še tretjič postal svetovni prvak, potem ko je bil najboljši na obeh skakalnicah v Lahtiju 2017. V Oberstdorfu je bil na veliki skakalnici v vseh skokih med najboljšimi, saj je zmagal v kvalifikacijah, imel najboljši skok v poskusni seriji (136,5 m) in vodil že po prvi seriji. V letošnji zimi je imel obilo težav. Zaradi težav s hrbtom je imel okrnjene priprave, na začetku sezone se je okužil s koronavirusom, zaradi bolečin v hrbtu predčasno končal svetovno prvenstvo v poletih v Planici, najboljši dosežek v svetovnem pokalu je bil tretje mesto.

»V Oberstdorfu se je zgodil snežni čudež. V Planici sem bil tako nemočen, da si zaradi bolečin nisem mogel niti obleči nogavic. Da sem zdaj fizično tako močan, gre zahvala številnim ljudem. Bil sem res brutalno živčen, a vse skupaj je šlo dobro. Rekel sem si: Ne popuščaj, zdaj moraš napasti na polno. Toliko energije je bilo v finalnem skoku, da sem se res zabaval. Glede na letošnjo sezono je to zame čudovito in neverjetno,« je povedal 27-letni Stefan Kraft.