Gluh za dva evra

Slovenci vedno stopimo skupaj, ko nekomu trda prede. Le pomislite na bolne otroke, ki smo jih s skupnimi močmi poslali čez lužo na zdravljenje, ali pa na zbiranje denarja za žrtve požarov, težkih okoliščin, revščine. Tako tudi ne čudi, da v mošnjiček, klobuk ali kozarec nekoga, ki na ulici zbira prispevke, radi vržemo kak kovanec. Tako je neki gospod v Šenčurju pobiralcu prispevkov izročil dva evra, a skoraj takoj opazil, da gre za prevaro. Zato je želel kovanec nazaj. A se je goljuf naredil francoza oziroma se je pretvarjal, da je gluhonem. Moški jo je še dokaj dobro odnesel. V Šentjurju so namreč le dan pozneje trije Romuni pod pretvezo, da zbirajo prostovoljne prispevke, oropali 72-letnika. Tudi eden od njih, celo mladoleten, je bil »gluhonem«. Policija svetuje previdnost pri takih prevarantih.

Lopovi gurmani

Prejšnji teden smo po tihem zavidali (plen, ne to, da so ju ujeli) čokoladnima banditoma, ki sta si v trgovini v Pulju nagrabila neverjetnih 150 čokolad in jih neopaženo odnesla mimo blagajne. »Pravica – skazica« je znova opravila svoje in sladkosnedna dvojica se je znašla v nemilosti policije. Nepridipravi kradejo res vse, kar jim pride pod roke. Pisali smo že o krajah železniških tirov, samokolnic, pločevink pijače, vinjete, šampona…, tokrat pa poročamo o skupini malce bolj gurmanskih lopovov. Hrvaški mediji namreč poročajo, da je nekdo v dveh tednih v Zalužnici blizu Plitviških jezer večkrat vlomil v hišo 63-letnika iz Zagreba, iz katere so faloti odnesli bolj ali manj vse, kar je bilo vredno, lajtmotiv pa so bile mesnine. Mnogo njih, in sicer kar sto kilogramov sušenega svinjskega mesa, zraven pa še kakih 40 litrov rakije. Da mesek ne obleži v želodcu.

Pomoril jih je ogenj

O svinjini malo drugače pa poročajo nemški časniki. Na prašičji farmi na severu države se je namreč pripetila prava tragedija, saj je v nedeljo v boju z ognjem umrlo neverjetnih tri tisoč živali. Da bi jih rešili smrtonosnih zubljev, se je borilo več kot sto gasilcev, a jim je uspelo na varno spraviti le šest tisoč prašičev. Vzrok požara, v katerem gmotno škodo ocenjujejo na tri milijone evrov, še ni znan.

Hrvaški divjaki

Divjakov nimamo samo na slovenskih cestah, temveč se z njimi soočajo tudi hrvaški policisti. V soboto zvečer so po Zagrebu lovili 22-letnika, ki je vozil brez dovoljenja in še pijan, namesto da bi na njihova opozorila ustavil, je še bolj pritisnil na plin. Prevozil je več rdečih luči, med drugimi avti vozil slalom in med vsem tem bil še na telefonu. Da bi bil manj opazen, je celo ugasnil luči. Ko se je v beg pognal peš, so ga policisti ujeli. Dobil je visoko denarno kazen. V Slavonskem Brodu pa je policija preganjala mladoletnika, ki jima je uspelo razbiti ne le enega, temveč kar dva avta! Sredi nedeljskega dopoldneva, ko je na štedilnikih žuborela goveja juha, sta dvanajst- in trinajstletnik ukradla prvi avto, pustolovščina pa se je končala nedaleč stran, ko sta se zaletela v dva parkirana avta. Tri ure kasneje sta si »izposodila« še enega in ga prav tako razbila.

Na sodišče kar med operacijo

Kalifornijski zdravstveni odbor preučuje incident, ki ga je zakuhal lepotni kirurg Scott Green. Zdravnik iz Sacramenta, ki se je na sodišču zagovarjal zaradi prometnega prekrška, se je prek aplikacije zoom v obravnavo vključil kar iz operacijske dvorane. »Res je, sem sredi operacije, a sem pripravljen na zaslišanje,« se je odzval na začudenje sodnega uradnika. Njegova ravnodušnost je presenetila tudi pričo policista in sodnika, ki ni bil prav nič navdušen, da bi zdravnik med rezanjem mesa pacientu na mizi odgovarjal še na njegova vprašanja. Zgrožen sodnik je sojenje prestavil. Zadeva je tako bizarna, da bi se nam verjetno zdela za lase privlečena, tudi če bi bil to prizor iz Zdravnikov v belem ali Zdravnikove vesti, četudi se vsi dobro zavedamo, da bi dr. House kaj takega opravil z odliko.