Štiriinosemdesetletni papež Frančišek danes v Bagdadu začenja štiridnevni obisk Iraka, kjer bo obiskal več bibličnih krajev in mest, kjer so se v minulih letih zaradi spopadov dogajale velike tragedije. Poleg pogovorov s političnim vodstvom države in tudi vrhovno versko avtoriteto šiitov, ajatolo Alijem Al Sistanijem, bo v ožjem krogu – kot je to običajno za njegov obiske v tujini – maševal na več mestih. Po dveh letih, potem ko je leta 2019 obiskal že Združene arabske emirate, se bo tako vnovič mudil na Bližnjem vzhodu. Ta pot je za pontifa najbolj tvegana doslej. V Vatikanu so sicer obisk Iraka načrtovali že leta 2000, ko je bil na oblasti Sadam Husein, a se s takratno vlado za prihod Janeza Pavla II. niso mogli dogovoriti.

Papež je pri poti v Irak vztrajal kljub vnovičnemu naraščanju nasilja v državi po zadnjih napadih proiranskih milic na oporišče Al Asad, kjer so nastanjeni ameriški in koalicijski vojaki. Prav tako ga od romanja po bibličnih krajih Abrahama ni odvrnilo naraščajoče število okužb s koronavirusom v državi. Pred dnevi se je okužil tudi tamkajšnji apostolski nuncij slovenskega rodu Mitja Leskovar, vendar zaradi tega program obiska papeža ni bil spremenjen. »Ljudje Iraka čakajo na nas. Čakali so na papeža Janeza Pavla II., ki mu obisk ni bil dovoljen. Ne moremo jih še drugič pustiti na cedilu,« je dejal papež.

Največje zbiranje v Mosulu

Iraškim kristjanom, ki so močno trpeli v državljanski vojni (Al Kaida jih je preganjala, ubijala in ugrabljala za odkupnine) in tudi pod okupacijo teroristov Islamske države, namerava prinesti sporočilo miru. To je namenjeno tudi vsej državi.

Iz Iraka se je od začetka ameriško-britanske invazije odselilo več kot 80 odstotkov kristjanov. Njihovo število je s poldrugega milijona padlo na manj kot 250.000 oseb. V Vatikanu poudarjajo, da je obisk Iraka tudi sporočilo ljubezni za ljudi, ki ga potrebujejo.

Poleg Bagdada, kjer bo pod strogimi epidemiološkimi ukrepi imel dve srečanji v cerkvah s po sto osebami, bo obiskal še Erbil, Nadžaf, rojstni kraj Abrahama Ur in Mosul, ki je bila dolgo prestolnica kalifata Abuja Bakra Al Bagdadija. Na tamkajšnjem stadionu bo imel največjo mašo za 10.000 oseb, pa čeprav bi prizorišče lahko sprejelo 30.000 ljudi. Za papeževo varnost bo skrbelo 10.000 pripadnikov varnostnih sil. ag, agencije