Prvič, odkar je postal predsednik ZDA, se je Joe Biden sestal z mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Zaradi pandemije sta se pogovarjala po videokonferenci, teme pa so bile gospodarski problemi, podnebne spremembe ter druga pereča vprašanja, kot so migracije za ZDA in možnosti dobave cepiva proti covidu-19 za Mehiko. Lopez Obrador se je pred tedni pridružil protestu proti neenakomerni distribuciji cepiva in to kot poglavitno temo uvrstil v svojo zunanjepolitično agendo. Washington pa je že pred sestankom izključil vsakršno možnost, da bi v tej fazi pandemije odmerke cepiva, ki ga ni dovolj, delili s sosedo.

Lopez Obrador je poudaril, da je za Mehiko pomembno predvsem cepivo, doslej so namreč potrdili 2,1 milijona okužb s covidom-19 in več kot 187.000 smrti, povezanih s pandemijo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je po pogovoru ameriškega in mehiškega predsednika dejala, da je Bidnova prednostna naloga zagotoviti vsem Američanom dostop do cepiva. »Ko bo to izpolnjeno, se bomo z veseljem dogovarjali z drugimi državami,« je izjavila.

Lopez Obrador predlaga urejeno priseljevanje na sever celine

Za Bidna pa je bila poglavitna tema pogovora nadzor nad nezakonitim priseljevanjem, a o tem, kaj sta v zvezi s to problematiko sklenila, niso poročali niti v Beli hiši niti mehiški vladni viri. Lopez Obrador je povedal samo, da je predlagal, da vse tri severnoameriške države, ZDA, Kanada in Mehika, analizirajo potrebe po tujih delavcih in na tej podlagi zagotovijo »urejeno, varno in stalno priseljevanje«. Uradni viri v Washingtonu pa so poudarili, da je v tem trenutku največji izziv preprečiti novo migracijsko krizo.

Po podatkih ameriške agencije za carine in zaščito meja se je »dramatično povečalo število migrantov«, ki na meji v Mehiki čakajo na vstop v ZDA. Kot pojasnjujejo, je januarja mejo prestopilo 78.000 ljudi, od katerih so jih 80 odstotkov deportirali. V tem valu je otrok in mladoletnikov brez spremstva kar štirikrat več kot v prejšnjih. Nova ameriška vlada je bila tako za njihovo namestitev prisiljena odpreti stare internacijske centre v Teksasu, je pojasnil minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas. Biden je zaradi tega v zadnjih dneh tarča številnih kritik.

Mayorkas, ki je prisostvoval pogovoru obeh predsednikov, je Trumpovo administracijo obtožil, da je »demolirala« migracijski sistem v ZDA in da bosta potrebna čas in potrpljenje, »da ga rešimo iz globin okrutnosti, kamor ga je pahnila«. Na tiskovni konferenci je pozval morebitne migrante, naj se ne odpravljajo na meje ZDA. Po njegovih besedah je moralna dolžnost ameriške vlade, da združi družine oziroma otroke in njihove starše, ki so jih s Trumpovimi ukrepi ločili. V zadnjem mesecu naj bi jim uspelo najti starše 105 otrok, staršev kakih 500 otrok pa še niso izsledili.

Mayorkas je še povedal, da je prejšnji konec tedna opravil krog pogovorov z zunanjimi ministri Salvadorja, Hondurasa in Gvatemale, od koder prihaja glavnina migrantov v ZDA. Povedal je, da Washington išče način, kako zaustaviti te ljudi, da se ne bi odločali za nevarno pot na sever in da bi imeli že na domačih tleh zagotovljen dostop do pomoči. A pri tem Biden nujno potrebuje mehiško sodelovanje.