Ženska spolna hormona estrogen in progesteron nastajata v jajčnikih. Oba imata zelo pomembno vlogo pri spolnih organih in vplivata na počutje celotnega organizma. Ključna sta pri spočetju in vzdrževanju nosečnosti, prav tako pri presnovi različnih sistemov. Pomembno sodelujeta pri gradnji kosti, presnovi maščobe ter učinkujeta tako na srčno-žilni kot živčni sistem. V času menopavze se to naravno hormonsko ravnovesje začne preoblikovati, posledice pa so številne fizične in psihične težave, ki se jih lahko omili z naravnimi dodatki ali zdravili na recept, zato je pomembno, da se ženska ob prvih znakih menopavze dogovori za pregled pri ginekologu in načrt, kako odpraviti ali vsaj omiliti težave.

Vpliv na partnerski odnos

Fizični simptomi, ki so značilni za obdobje menopavze, so poleg neredne menstruacije še vročinski oblivi skozi ves dan, nočno potenje, pri nekaterih tudi izpadanje las in krhki nohti, glavoboli in migrene, nizek libido in suha nožnica. Sploh slednja simptoma vodita v težave pri spolnosti in partnerskem odnosu. Veliko žensk v tem obdobju trpi tudi zaradi bolečin v sklepih in pojava inkontinence.

Pri psihičnih simptomih izstopajo razdražljivost, potrtost, pozabljivost, depresija in tudi nespečnost. Vse te težave se po intenzivnosti razlikujejo od ženske do ženske. Nekatere hormonske spremembe občutijo intenzivneje, le majhen odstotek pa je tistih, ki jim hormonske spremembe ne povzročajo večjih težav. Pri tem je pomembno, da ženske te težave prepoznajo in jih pravočasno odpravijo oziroma vsaj omilijo, saj s tem ponovno pridobijo kakovost lastnega in družinskega življenja ter partnerstva.

Obisk ginekologa je nujen

Ginekolog najprej opravi pregled, na podlagi katerega glede na naštete težave izloči vse druge bolezni. Potem sledi pogovor glede težav, ki so se pojavile v času menopavznega obdobja. Ginekolog lahko predlaga rešitev hormonskega primanjkljaja s pomočjo ustreznega nadomestnega hormonskega zdravljenja, s katerim poskuša vzpostaviti normalen cikel. Ženskam nadomestna hormonska terapija sicer pomaga, a mnoge potožijo o neželenih stranskih učinkih. Zato številne prisegajo tudi na pomoč iz narave v obliki preverjenih in v lekarni dostopnih prehranskih dopolnil, ki lajšajo številne menopavzne težave. Med najbolj zaželenimi so dopolnila, ki vsebujejo sojine izoflavone, črno deteljo, kitajsko angeliko, navadno plahtico in hmelj. Takšen skupek sestavin pripomore k vzpostavitvi hormonskega ravnovesja in pomaga odpravljati vročinske oblive, nočno znojenje ter druge menopavzne težave.

Pomoč narave

Sojini izoflavoni delujejo podobno kot ženski spolni hormon estrogen. Naravna raven estrogena se pri ženskah med menopavzo zniža, izoflavoni pa pomagajo blažiti to spremembo. Detelja ima tudi visoko vsebnost izoflavonov, poleg tega še drugih učinkovin, kot so kumarini, tanini, fenoli, kalcij, krom, magnezij… Angelika je znana kot ženski ginseng, zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci visoko cenjeno zaradi izjemnih učinkov pri zdravljenju ženskih problemov in hormonskih težav. V menopavzi angelika vpliva na zmanjševanje navalov vročine, glavobolov in težav s spanjem. Plahtica pomaga pri lajšanju vseh ženskih bolezni in težav. Blaži menstrualne bolečine, uravnava neredne menstruacije in odpravlja nožnični izcedek. Plahtica in hmelj sta znana tudi po tem, da odpravljata nespečnost, ki jo prinaša menopavzno obdobje.

Zdrav življenjski slog

Strokovnjaki za premagovanje neizogibnih težav v času menopavze pravijo, da je najprej potrebno zavedanje, da je to obdobje, ki se mu ženske ne morejo izogniti, in da se je o tem treba veliko pogovarjati. Pri tem je ključnega pomena tudi razumevanje partnerja in družinskih članov. Pri skrbi za telo sta kot vedno v življenju, v času menopavze pa še toliko bolj, pomembna predvsem zadostna količina spanja in kakovostno preživljanje prostega časa. V to prav gotovo spadajo sprehodi v naravi, plavanje, kolesarjenje… Pozitivni učinek na zdravje imata tudi nekajminutno izpostavljanje kože soncu, da se zagotovi še dodatna količina vitamina D, ter uravnotežena prehrana. V prehrani naj bo zato malo maščob ter zadostna količina kalcija in vlaknin. Priporočljivo je, da se na krožniku vsakodnevno pojavljata sveža zelenjava in sadje, saj morajo ženske dobiti tudi zadostno količino vitaminov in mineralov. Po pričevanju mnogih žensk na vročinsko oblivanje vplivajo tudi kava, vroča pijača, alkohol in začinjena hrana, zato se je v obdobju menopavze treba tem živilom in poživilom izogibati.