»Napravo bo treba nositi 10 dni,« je dejal minister in dodal, da bodo vsem, ki bi sledilno zapestnico odstranili, jo uničili, poškodovali ali izgubili, naložili visoke kazni.

Sledilno zapestnico bodo morali nositi tudi vsi, ki so bili v stikih z okuženimi. Ukrep, ki ga je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprejela malezijska vlada, je podoben tistim, ki so jih že lani uvedli v sosednjem Singapurju in v Hongkongu.

Izredne razmere bodo v veljavi do avgusta

Odločitev je malezijska vlada sporočila dan po tem, ko so oblasti nekoliko zrahljale stroge epidemiološke ukrepe, ki so jih uvedle januarja, da bi zajezile hitro rast števila novih okužb. Izredne razmere v državi, ki so jih razglasili januarja, sicer ostajajo in naj bi veljale do avgusta.

Malezijsko ministrstvo za zdravje je danes poročalo o sedmih smrtnih primerih, povezanih z novim koronavirusom, doslej pa je umrlo 1114 ljudi s covidom-19. Po uradnih podatkih so od začetka pandemije v Maleziji, ki ima 31,5 milijona prebivalcev, potrdili 305.000 primerov okužbe z novim koronavirusom.