»Kljub dvema milijardama manj prihodkov, kar je ogromno, so se klubi, predvsem pa veliki klubi, znali s tem spoprijeti,« je številke, objavljene po koncu januarskega prestopnega roka, pospremil prvi mož la lige Javier Tebas.

V sezoni 2019/20 so klubi poročali o zaslužku v višini 4,8 milijarde evrov, kar je 366 milijonov evrov manj od načrtovanih 5,167 milijarde, je izsledke objavila revizijska hiša PricewaterhouseCoopers.

Za trenutno sezono ocenjuje primanjkljaj v višini 1,647 milijarde evrov na podlagi prvotno pričakovanih 5,269 milijarde, kar predstavlja 31-odstotno izgubo za prva dva najkakovostnejša ranga španskega klubskega nogometa.

Vendar so klubi v zadnjih dveh sezonah znižali stroške za 984 milijonov evrov, kar je povzročilo 1,03 milijarde evrov čiste izgube, ki bo prevzeta v prihodnjih sezonah.

»Ta dolg bo odplačan v naslednjih treh do petih sezonah, zato bomo učinek covida-19 ublažili v višini 150-250 milijonov evrov na sezono,« je dejal generalni direktor la lige Jose Guerra.

»Težave so pri izplačilu plač v drugih ligah. V Italiji, Franciji in angleški premier ligi je več klubov zaprosilo za državno pomoč, mi pa ne,« je dejal Tebas, ki je predvideval, da bosta potrebni dve sezoni, da se prihodki klubov vrnejo na pred pandemično raven.

Medtem je precejšen upad prihodkov, ki so ga povzročili zaprti stadioni in odsotnost navijačev, spodbudil ligo, da naloži Barceloni in Atleticu iz Madrida, da zmanjšata proračun za približno 35 milijonov evrov.

Real Madrid ima največji proračun za plače, proračun trenutnih prvakov se je povečal s 468,5 milijona na 473,3 kot rezultat dobička pri prestopih in njihovega uspeha na igriščih. Barcelona je njihov proračun s 382,7 milijona evrov zmanjšala na 347 milijonov. V minuli sezoni je klub za plače prve ekipe porabil 391,6 milijona evrov.

Atletico bo moral prihraniti 35,4 milijona evrov, da bo izpolnil 217,3 milijona popravljenega proračuna.

Omejitve plač so izračunane v skladu s prihodki, La Liga pa jih uporablja za ureditev financ 42 klubov v španski prvi in drugi ligi.