V skladu z načrtom sproščanja se nahajamo v oranžni fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 761 (včeraj 736). Danes se v bolnišnicah zdravi 516 covid-19 pacientov, kar je 12 manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji se zdravi 82 pacientov, to je dva manj kot včeraj. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 53 in odpuščenih 54 pacientov. Umrlo je 11 oseb.

Južnoafriška različica pri osebi, ki ni potovala

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so februarja potrdili južnoafriško različico koronavirusa pri osebi, ki ni potovala v tujino. Angleško so doslej potrdili pri 49 osebah, le 10 jih je bilo v tujini. Pri dodatnih 55 vzorcih z mutacijo angleške različice morajo to še potrditi. V štirih vzorcih pa so potrdili t. i. nigerijsko različico.

Kot so v sporočilu zapisali na spletni strani, je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v osmo presejalno sekvenciranje virusnih različic novega koronavirusa vključil 577 vzorcev, ki so bili odvzeti med 15. in 21. februarjem. V tokratnem presejalnem obdobju so med 577 vzorci ugotovili 55 vzorcev z mutacijo, značilno za angleško različico. Pri njih bodo v naslednjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice.

Že v prejšnjem presejalnem obdobju so na inštitutu našli en vzorec z mutacijama, značilnima za južnoafriško različico, ki so ga v tem tednu tudi potrdili kot južnoafriško različico. Gre za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. V osmem presejalnem sekvenciranju pa so odkrili še dodaten vzorec z obema ključnima mutacijama, ki bo potrjen ali ovržen naslednji teden, so pojasnili.

V štirih vzorcih iz osrednje Slovenije pa so po njihovih navedbah potrdili tudi genetsko različico B1.525 oziroma t. i. nigerijsko različico, ki je sicer najbolj razširjena na Danskem, v Združenem kraljestvu, Nigeriji in v ZDA.

O enem primeru različice B1.525., ki je bila poimenovana nigerijska, je že prejšnji teden poročal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta laboratorij naj bi sicer ugotovitve zadnjih preiskav predstavil v četrtek.

V marcu bo predvidoma dobavljenih 246.000 odmerkov cepiva

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek je po predstavitvi epidemiološke slike pojasnila februarsko dobavo cepiva, ki se je po njenih zagotovilih izpolnilo praktično v celoti. »Mislim, da je prišlo v zadnjem tednu nekaj več cepiva AstraZenece, kot je bilo predvideno, za marec pa so podatki še precej negotovi. Nekako se predvideva, da bo v marcu skupaj prišlo okrog 246.000 odmerkov,« je pojasnila in izpostavila, da je za marec v primerjavi s preteklimi dobavami napovedana podvojitev odmerkov.

Cepljenje sicer spremljajo na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je še dejala. Ta register je namenjen spremljanju cepljenja v državi, ocenjevanju precepljenosti ter zagotavljanju podatkov o cepljenju in podatkov o neželenih učinkih po cepljenju. Do nedelje, 28. februarja, je bilo s prvim odmerkom cepljenih okoli 121 tisoč ljudi, se pravi, 5,8 odstotka. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih nadaljnjih okroglih 51 tisoč, kar pa se prevede v 2,4 odstotka. »Naj povem, da so te precepljenosti pravzaprav izračunane za vse prebivalce, torej, to je precepljenost celotne populacije,« je pojasnila Grgič Vitek. Žensk je sicer cepljenih nekaj več kot moških. S prvim odmerkom je tako v državi cepljenih že 7,2 odstotka žensk, z drugim odmerkom 3,3 odstotka. Več žensk je cepljenih zato, ker so kot prednostna skupina cepljeni predvsem zdravstveni delavci ter starejše osebe in osebe iz domov za ostarele, kjer je delež žensk prav tako veliko večji.

Kacin: Prihodnji teden načrtujemo začetek cepljenja vzgojiteljev in učiteljev proti covidu-19

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je ob obisku cepilnega mesta v Ljubljani pojasnil, da prihodnji teden načrtujejo začetek cepljenja vzgojiteljev in učiteljev. Kot je dejal, v marcu načrtujejo porabo okoli 240.000 odmerkov cepiva, sicer pa organizacija omogoča med 500.000 in 600.000 cepljenj na mesec.

Po Kacinovih besedah v četrtek pričakujejo več kot 24.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Če ti ne bi prišli, pa na zalogi držijo še 15.000 odmerkov, da bi prihodnji teden začeli množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev, kajti to je v tem trenutku prva prioriteta, je dejal.

Če bo šlo vse po načrtih, bomo v marcu v Sloveniji prejeli več kot 100.000 odmerkov cepiva AstraZenece, 30.000 odmerkov cepiva Moderne in nekaj manj kot 100.000 cepiva Pfizerja. To po Kacinovih besedah pomeni, da se bomo v marcu prvič soočili z možnostjo, da porabimo okoli 240.000 odmerkov cepiva, kar je polovična kapaciteta od siceršnjih zmogljivosti. Organizirali so se namreč na način, da lahko na mesec cepijo med 500.000 in 600.000 ljudi, kar pomeni okoli 30.000 na delovni dan, je pojasnil nacionalni koordinator za cepljenje.

Za prevzem cepiv, njihovo prepakiranje, dostavo in pobiranje ostankov bo po njegovih besedah poskrbela koncesionarska družba, za partnerja so izbrali družbo Salus, ki zagotavlja tudi ustrezne skladiščne prostore. Pogodba do konca letošnjega leta pa znaša manj kot milijon evrov, je še pojasnil Kacin.