Za pripravo lahko uporabite katero koli zelenjavo. Uporabite bučke, jajčevce, brokoli in paprike. Vedno pa tudi čebulo in česen. Ker lahko uporabite skoraj katero koli zelenjavo, izberite tisto, ki je takrat v sezoni. Vedno pa lahko seveda uporabite kar zamrznjeno zelenjavo. V tem receptu je ena izmed zvezd zamrznjen brokoli. Ker ga objamete z začimbami in paradižnikovo omako, je čisto vseeno ali je svež ali zamrznjen. Zamrznjena zelenjava je odlična. Zamrznjena je namreč takoj, ko jo oberejo, pa je zato sredi zime še boljša od sveže izven sezone. Največkrat v tradicionalnih enchiladah najdete tudi koruzo in fižol. Največkrat uporabijo kar pretlačen fižol (ozirom refried beans), ki daje jedi žmohtnost oziroma sočnost. Sočnost pa lahko pričarate tudi tako, da v nadev dodate nekaj paradižnikove omake in sir.

Tekstura v tortilijah je lahko poljubna. Meso in zelenjavo lahko narežete na rezine in na male ali večje koščke. Ker za sočnost poskrbi lepo mehko meso in zmehčana zelenjava ter paradižnikova omaka in sir, s sesekljanjem nadeva ni treba pretiravati.

Namesto piščanca lahko uporabite tudi katero drugo meso, mleto govedino ali svinjino, pa purana in celo morske sadeže. Tudi piščančje meso je lahko mleto. V ribji verziji uporabite mešanico morskih sadežov ali pa izberite le gambere. Ta jed je odlična tudi z ostanki pečenega mesa. Tega le natrgajte ali narežite na manjše koščke, mu dodajte začimbe (prilagodite že obstoječemu okusu), popečeno in zmehčano zelenjavo, omako in sir in enchilade sestavite. Res enostavno in tako enostransko!

Polnjene tortilije si lahko pripravite tudi vnaprej. Pogrejte jih v mikrovalovni pečici ali kar v ponvi, kamor najprej dajte žlico vode. Ko jih jeste še enkrat, jim morda dodajte še ocvrto jajce, ki se čudovito ujema s to jedjo. Sploh, ko se rumenjak tako lepo razlije čez tortilojo.

Preden si pogledamo, kaj potrebujete za pripravo enchilad, pa še nekaj idej za odlične mehiške, španske, latinske jedi:

Zelenjavni mehiški čili s kvinojo

Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem

Odličen čičerikin čili s papriko na kvinoji

Pečen krompir s španskim pridihom, pečeno koruzo in bučko

Pečen fižol v paradižnikovi omaki s pivom

Enostavni domači churrosi oz. španski ocvrtki s čokoladno pomako

Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom

In kaj je skupnega tem jedem? Čudovite začimbe! Tople, ognjevite začimbe s karakterjem. V teh jedeh največkrat najdete naslednje začimbe: papriko (sladko in ostro in dimljeno), čili, kumin, kajenski poper, origano, poper … Radi uporabljajo pekoče začimbe, vendar pa lahko izberete in uporabite tudi le tiste, ki so nepekoče. Zakaj tudi tisti, ki ne marajo pekoče hrane, ne bi uživali v čudovitih okusih?!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

Sestavine za nadev:

1 žlica olja

300 g piščančjega mesa (prsi ali zgornje bedre)

1 srednje velika (rdeča) čebula

1 večja paprika (lahko pol rumene in pol rdeče)

1/4 manjše glavice brokolija

4 stroki česna

2 zvrhani žlici začimbne mešanice burrito (glejte spodaj)

2 zvrhani žlici paradižnikove omake (recept je spodaj)

30 g sira

po potrebi in okusu še malo soli

Sestavine za omako:

1 žlica olja

1,5 žlice moke

2,5 dcl vode

100 ml paradižnikove kaše

1 žlica začimbne mešanice burrito

Ostale sestavine:

70 g sira

4 velike (polnozrnate) tortilije

peteršilj, avokado, limeta ali limona, grški jogurt za postrežbo in okras

V začimbni mešanici burrito ponavadi najdete: čili, sol, paprika, koriander, kajenski poper, kumin, česen, ingver, origano in poper.

PRIPRAVA

Na žlici olja popecite na koščke ali rezinice narezano meso. Ko spusti vodo, dodajte začimbe, dobro premešajte in še malo popecite, da se meso navzame začimb. Nato dodajte na kocke ali rezine narezano papriko in čebulo in pražite še nekaj minut. Na koncu dodajte še brokoli in česen in pecite še 2 minuti. Na koncu naj bosta meso in zelenjava pečena in mehka. Nadev poskusite in po želji in potrebi še malo posolite.

Nato pripravite paradižnikovo omako. V segreto olje umešajte moko in kuhajte približno minuto. Dodajte paradižnikovo kašo, začimbe in vodo ter dobro premešajte. Kuhajte približno pet minut, da dobite kremasto omako.

V mesno-zelenjavno mešanico dajte 30 g sira in dve žlici omake in premešajte, da dobite sočen nadev.

Nadev razdelite na število tortilij, nato pa ga razporedite med tortilije. Nadev dajte na spodnji del tortilije, nato pa jo zavijte. Na dno pekača razmažite dve žlici omake, nato pa nanjo zložite vse tortilije. Združen del tortilije naj gleda na dno. Čez vse tortilije prelijte preostalo omako, nanjo pa razporedite še preostali sir.

Enchilade postavite v pečico, ogreto na 180°C za približno 15-20 minut, da se sir lepo stopi.

Enchilade po peki okrasite s svežim peteršiljem, avokadom, limeto in/ali jogurtom in postrezite. Kakšna poslastica!