Pred vrhuncem zimske sezone, evropskim dvoranskim prvenstvom, ki bo od 5. do 7. marca v Torunu, se je predstavila številna slovenska reprezentanca. Štela bo kar 14 članov, štiri več kot na zadnjem prvenstvu in devet več kot na predzadnjem. Podatek, ki kaže, da se po eni strani v slovenski atletiki dobro dela, po drugi pa, da se športniki zavedajo, da imajo na prvenstvih stare celine večjo priložnost za dokazovanje, kot jo bodo imeli pri lovljenju olimpijskih norm. Redki Slovenci, ki bodo konec tedna nastopili na Poljskem, bodo namreč letos nosili olimpijski dres v Tokiu.

Up številka 1 tako v boju za kolajno kot tudi za zmago je v slovenski reprezentanci Maruša Mišmaš Zrimšek. Grosupeljčanka je izpolnila normo kar v treh disciplinah, odločila pa se je, da bo v Torunu nastopila na 3000 m. V tej disciplini ima najboljši prijavljen rezultat med vsemi. »Prvič bom na velikem tekmovanju nosila breme ene od favoritinj za osvojitev kolajne. Dosegla sem najboljši rezultat, a če tega ne potrdim na tekmi, ne bo dobro. Vesela sem, ker imam za sabo res dobro sezono, zato sem lahko zelo optimistična,« sporoča Maruša Mišmaš Zrimšek.

Maja Mihalinec spet spočita

Iz Toruna se je javila prva Slovenka, ki je včeraj že dopotovala na prizorišče. Tina Šutej je na velikem tekmovanju prvič jasno napovedala naskok na kolajno, sporočila pa je, da v skoku ob palici ne bo kvalifikacij. »Glede na konstantnost dosežkov in dobre rezultate imam razlog za optimizem,« sporoča Ljubljančanka. Z njenimi visokimi cilji se strinja tudi njen trener Milan Kranjc: »Tina ima lepo priložnost za osvojitev kolajne. Najini cilji so visoki.«

»Na začetku dvoranske sezone sem bila zelo hitra, dobre čase pa sem želela nadgraditi. Veliko sem tekmovala in potovala, tako da sem bila v zadnjem času precej utrujena. Veseli me, da sem se spočila, da sem še naprej hitra ter da se na prizorišče odpravljam optimistična,« meni najhitrejša slovenska sprinterka Maja Mihalinec Zidar. V Torunu bo imela družbo dveh vadbenih partnerjev in debitantov na velikih tekmovanjih v dvorani, in sicer troskokašev Neje Filipič (prvič si želi v dvorani preskočiti 14 m) in Jana Luxa. Nad vsemi tremi omenjenimi atleti bdi trener Srđan Đorđević, ki sporoča: »Konkurenci je treba vzeti, kar ti ponudi. Če bomo imeli priložnost za presenečenje, jo bomo z veseljem izkoristili. Veseli me, da je reprezentanca številna, kar po statistiki pomeni, da imamo več priložnosti za vrhunski rezultat.«

Anita Hrovat prvič na 800 m

Novost v slovenski reprezentanci je, da bo Anita Hrovat prvič na veliki tekmi nastopila v teku na 800 m. V preteklosti je bila že večkrat na velikih tekmovanjih kot sprinterka na 400 m. Kot pravi, se bo posvečala obema disciplinama, v katerih si želi napredovati. »Na 800 m še nimam dovolj izkušenj. Imam pa voljo po dokazovanju,« je odločna Anita Hrovat, ki ji na treningih večkrat dela družbo Luka Janežič. Vodičan je v tej sezoni v dvorani tekmoval manj, zgolj na balkanskem prvenstvu, kjer je izpolnil normo za Torun. »Po navadi sem napovedoval najvišje uvrstitve, tokrat jih ne bom. Lahko pa povem, da potujem dobro pripravljen,« sporoča Luka Janežič, eden treh Slovencev, ki bodo na Poljskem tekmovali na 400 m.

Prvič se je javnosti kot vodja strokovnega sveta predstavil Albert Šoba, ki je na funkciji zamenjal Vladimirja Keva. V svojem govoru je poudaril, da nikoli ni imel v atlete manj zaupanja, kot ga imajo sami do sebe. »Zato tudi verjamem, da se bomo iz Poljske vrnili s kolajno. Morda celo dvema,« je poudaril. Vodja reprezentance, ki bo imela številne debitante na velikih tekmovanjih (poleg omenjenih bodo prvič nosili slovenski dres še Jerneja Smonkar, Lia Apostolovski, Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovac in Tilen Ovniček) bo Matija Šestak, za zdravje in pripravo pa bo skrbel zimzeleni Khalid Nasif.