V Franciji so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le 273.000 odmerkov. Cepivo ostaja, čeprav se lahko ciljne skupine - zdravstveni delavci, ki so starejši od 50 let, in ljudje z zdravstvenimi tveganji - cepijo pri svojih osebnih zdravnikih in jim ni treba čakati na naročilo pri centrih za cepljenje.

V obeh državah pristojne oblasti cepljenja s tem cepivom niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino, kar ne velja za cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je dvome skušal odpraviti s tem, da se je s tem cepivom minuli teden cepil v televizijskem prenosu. Koordinator cepljenja v državi Alain Fischer pa je kritiziral "nepoštenost" negativnega poročanja medijev o cepivu. Kljub temu v Franciji razen omenjenim še ne dovolijo cepljenja s tem cepivom, niti starejšim od 65 let.

Tudi v Nemčiji se krepijo pozivi k sprostitvi prednostnih seznamov za cepljenje, da cepivo AstraZenece ne bi šlo v nič. Nemčija je do 23. februarja prejela 1,45 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Doslej so porabili samo 240.000 odmerkov.

»Cepite vse, ki to želijo«

Zaradi neuporabljenega cepiva je nemška vlada učitelje in zaposlene v vrtcih s tretjega mesta uvrstila na drugo mesto na prednostnem seznamu za cepljenje. Nekateri regionalni voditelji pa pozivajo, naj bo cepivo dostopno za vse, da ne bi ostajalo.

Tako je bavarski ministrski predsednik Markus Söder za Bild am Sonntag dejal, da ne smejo zavreči ali pustiti niti enega odmerka in naj zato cepijo vse, ki to želijo. Izpostavil je, da vsak dan šteje. Z njim se strinja tudi ministrski predsednik dežele Baden-Wuerttemberg Winfried Kretschmann, ki je dejal, da si Nemčija ne more privoščiti, da cepiva ne bi porabili, zato ker se tisti, ki so do cepljenja upravičeni, ne želijo cepiti.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v sredo sestala z vodji 16 zveznih dežel na pogovorih o nadaljnjih korakih v boju proti pandemiji.

Nemška kanclerka je cepivo AstraZenece minuli teden pohvalila kot zaupanje vredno, Nemce pa pozvala, naj ne izbirajo cepiva. Sama je sicer zavrnila pozive, naj se cepi z njim, ker je stara 66 let in do tega cepiva ni upravičena.

Carsten Watzl, generalni sekretar nemškega društva za imunologijo, je za britanski BBC v nedeljo dejal, da bo nemški regulator verjetno spremenil priporočilo glede uporabe cepiva AstraZenece. Izpostavil je, da podatki nedavne škotske študije kažejo, da cepivo starejše ščiti pred hujšim potekom bolezni. V Veliki Britaniji s cepivom AstraZenece namreč cepijo tudi starejše od 65 let.

Thomas Mertens, predsednik nemškega odbora za cepljenje (Stiko), je v petek dejal, da bodo znova premislili o priporočilih, ki so jih sprejeli zaradi pomanjkanja podatkov o učinku cepiva pri starejših od 65 let. Izpostavil je, da cepiva niso nikoli kritizirali in da je zelo dobro. Napovedal je skorajšnjo objavo "posodobljenih priporočil", potem ko bodo prejeli podrobnosti škotske študije.

V študiji, ki jo je nedavno objavila univerza v Edinburgu, so ugotovili, da se štiri tedne po cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizerja tveganje za hospitalizacijo zaradi covida-19 zmanjša za do 85 odstotkov, s prvim odmerkom cepiva AstraZenece pa do 94 odstotkov. Pokazala je tudi, da je po enakem obdobju pri starejših od 80 let tveganje za hospitalizacijo manjše za 81 odstotkov, poroča AFP.

Cepivo AstraZenece se je na kliničnih testih izkazalo za okoli 60-odstotno učinkovito, medtem ko sta bili cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne 95-odstotno učinkoviti. Njegova prednost je v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih.