V državi je s koronavirusom trenutno aktivno okuženih 10.650 oseb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 768. Obalno-kraška regija je s štirinajstdnevno incidenco 829,1 sicer zelo blizu temu, da preide v črno fazo.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 543 covidnih bolnikov, 91 na oddelkih intenzivne nege. V domačo oskrbo so odpustili 16 oseb.

Oba podatka državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

Vsi stiki okuženega z južnoafriško različico doslej negativni

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ Maribor in podrobneje seznanila javnost s prvo ugotovljeno okužbo z južnoafriškim sevom pri nas. Potrdila je, da je do okužbe prišlo pri osebi iz mariborske regije zaposlene v zdravstveni ustanovi, okužba pa je potekala v blagi obliki. »Pri epidemiološkem poizvedovanju smo ugotovili, da je oseba v februarju skupaj še s tremi osebami potovala na območju Afrike. Med potovanjem so se večkrat testirali in bili vedno negativni na virus sars cov2. Prav tako so izpolnili vse potrebne pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev domov. Po vrnitvi v Slovenijo, v ponedeljek 22. februarja, so se vse štiri osebe ponovno testirale in vsi rezultati so bili negativni,« je dejala Vuzmova.

Na podlagi tega je oseba v torek, 23. februarja, odšla na delovno mesto, kjer je svoje delo opravljala v predpisani zaščitni opremi. Po nekaj urah dela je zaznala slabše počutje, zato se je nemudoma odstranila z delovnega mesta, o tem obvestila delodajalca, opravila bris in odšla v domačo izolacijo. »Oseba je tako ravnala v skladu s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti,« je zagotovila zdravnica in potrdila, da je šlo na podlagi sekvenciranja genoma za južnoafriški sev koronavirusa.

Blage simptome prehlada sta sicer razvili še dve osebi, rezultati vnovičnega testiranja, 24. februarja, pa so pokazali, da sta prav tako okuženi. V zdravstveni ustanovi je enota za obravnavo bolnišničnih okužb zato izvedla podrobnejšo oceno tveganja in opredelila visokorizične in nizkorizične stike. »Visokorizični stik je bil ugotovljen pri štirih osebah, ki so bile napotene v domačo karanteno. Nizkorizičnim stikom so bila posredovana navodila o samoopazovanju, striktnem izvajanju vseh preventivnih ukrepov in naknadnega testiranja na delovnem mestu. Vsi stiki so redno testirani in do današnjega dne so rezultati njihovih brisov negativni,« je zatrdila Vuzmova.

V sklopu mednarodnega obveščanja so epidemiologi preko evropske mreže za zgodnje zaznavanje in odzivanje na grožnje javnemu zdravju obvestili tudi države letalskih družb, od katerih so prejeli povratno informacijo, da na povratnih letih, s katerimi je skupina pripotovala domov, ni bilo drugih slovenskih državljanov. »Epidemiološka služba tako obravnava vse potrjene primere okužbe in pri vseh se izvede enak postopek seznanjanja stikov s strani okuženega in se jim posreduje navodila za zmanjšanje navodila širjenja okužbe,« je povedala Vuzmova.

Poudarila je, da je iz omenjenega primera razvidno, da se okužba lahko pojavi tudi pri popolno cepljeni osebi, še posebej, kadar gre za nove različice virusa. Je pa ta okužba običajno blažja. »Cepljenje nas izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni in zapleti, ki bi potencialno zahtevala bolnišnično zdravljenje. Večina ljudi, ki se cepi, pa je dejansko zaščitena pred samo okužbo, kar lahko vidimo pri drugem primeru sopotnika na potovanju, ki se ni okužil,« je sklenila.