Tehniški muzej Slovenije letos praznuje 70 let. Jubilej bodo proslavili z več dogodki in razstavami. Za začetek so pripravili fotografsko razstavo Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021, ki si jo lahko do 31. marca ogledate na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Tretjega aprila jo bodo prestavili v Bistro, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi muzejske predmete, razstava pa bo na ogled do konca leta.

Predstavili bodo zgodbe iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacij pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike, povezanih predvsem z glavnim mestom. Direktorica muzeja Barbara Juršič pravi, da razstava v Ljubljani predstavlja to, »kar si lahko obiskovalci poglobljeno ogledajo, ko obiščejo stalne zbirke in občasne razstave ali se udeležijo različnih dogodkov, delavnic in prikazov v Bistri ali v Polhovem Gradcu«.

Tehniška dediščina LJubljane

Avtorica razstave je Martina Orehovec, pri pripravi pa so po njenih besedah sodelovali vsi kustosi muzeja in vključili vsa področja. »Kustosi so izbrali primere tehniške dediščine, ki so za posamezna področja najbolj imenitni primerki, vezani na tehniško dediščino Ljubljane,« je povedala Martina Orehovec in dodala, da si bo razvoj muzeja skozi čas mogoče ogledati na 22 panojih.

Med drugim bodo prikazali Mestno elektrarno Ljubljana oziroma Staro elektrarno, v kateri danes deluje zavod Bunker. V tehniškem muzeju so ohranili del parnega stroja in generator, ki sta pripomogla k temu, da je 1. januarja 1898 v Ljubljani zasvetila prva žarnica. Izpostavili bodo tudi pomen Gustava Tönniesa, industrialca švedskega rodu, ki je bil po besedah Martine Orehovec gonilo druge industrijske revolucije pri nas. Pred prvo svetovno vojno je odprl tovarno lesnoobdelovalnih strojev, ki je bila predhodnica Litostroja. V muzeju hranijo nekaj strojev, ki so bili izdelani v njegovem podjetju.

Videti bo mogoče tudi furnirnico, ki so jo v 80. letih prejšnjega stoletja z originalne lokacije v Podrečju pri Domžalah prestavili v Bistro in celoten mehanizem vgradili v nov objekt. Izpostavili so tudi nekatere druge vodne pogone. »Imamo žago venecijanko, ki je prav tako na vodni pogon in je obstajala že v času kartuzije. Lahko jo vidimo na grafiki iz Valvasorjeve grafične zbirke, na kateri je upodobljen kartuzijanski samostan,« je dejala Martina Orehovec.

Kot pravi, bodo predstavili učiteljsko tiskarno iz vojnih časov, ki je imela uspešen program učbenikov in romanov, pa tudi tovarno koles in pisalnih strojev Rog, ki je bila ustanovljena leta 1949. »Kolo rog touring je bil v moški in ženski izvedbi konec 50. in v začetku 60. let dvajsetega stoletja najbolj prodajan osnovni model sicer pestrega programa koles ljubljanske tovarne. Leta 1963 je Rog postal največji proizvajalec koles v nekdanji Jugoslaviji,« pravijo v muzeju.

Muzej je bil ustanovljen 3. aprila 1951, prve muzejske zbirke pa so za javnost odprli 25. oktobra 1953. Prav tretjega aprila bodo v Bistri organizirali še celodnevni niz dogodkov z naslovom Praznujmo skupaj in ob tej priložnosti prvič predstavili občasno razstavo Zakladi iz depojev: Medicinski inštrumenti in pripomočki.