Nemogoče postaja mogoče. Slovenski športniki na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Obersdorfu osvajajo eno kolajno za drugo. Za že peto sta poskrbeli smučarski tekačici Anamarija Lampič in Eva Urevc, ki sta si na ekipni tekmi pritekli bronasto kolajno. Ne pozabimo, za uradno najboljšo slovensko športnico je to že druga v Nemčiji, potem ko je bila v četrtek bronasta v posamičnem sprintu (Urevčeva je izpadla že v četrtfinalu). Njeni kolajni sta na neki način pričakovani, navsezadnje je že pred svetovnim prvenstvom osvojila mali kristalni globus v razvrstitvi sprinterskih tekem. Kje se bo osvajanje slovenskih kolajn končalo?

»Mislim, da je imela slab dan in premalo izkušenj za nastop v mehkem snegu. A se je v tej sezoni že dokazala in zato sem prepričana, da bova zmogli in dali na ekipni tekmi vse od sebe,« je kolajno nekaj ur pred tekmo napovedala Anamarija Lampič. Z razlogom. Slovenki sta se namreč izkazali že 7. februarja, ko sta zmagali na ekipni sprinterski tekmi svetovnega pokala na Švedskem. Imela je prav. Čeprav tekme nista začeli najbolje in sta bili po peti predaji šele na šestem mestu, se Lampičeva ni predala in je v zadnjem krogu dokazala, da sodi med najboljše na svetu. V zaključku tekme je pospešila in ciljno črto z zaostankom 3,5 sekunde prečkala kot tretja. Zmagali sta Švedinji Maja Dahlqvist in Jonna Sundling.

Napadla je v ciljni ravnini

»Nisem verjela vase, ko je Eva predala z zaostankom. Ampak sem šla naprej in s svojim tempom prišla do vodilnih. Sundlingova je nekoliko ušla na prvem klancu, v drugem vzponu sva se malo zapletli z Američanko, druga drugi sva povozili smučki. Malo bolje sem jo odnesla in šla naprej. Na polno sem napadla v ciljni ravnini in tudi Rusinja ni zdržala,« se je smejalo Anamariji Lampič, za katero je to na svetovnih prvenstvih že tretja kolajna, potem ko je bila pred dvema letoma v Seefeldu že srebrna na ekipni tekmi s Katjo Višnar. »Vsaka kolajna šteje, tudi bronasta. Vzeti je treba tisto, kar je na voljo v danem trenutku. Rada bi se zahvalila serviserjem, ki so ves teden neverjetno dobro opravljali svoje delo. Imeli sva hitre smuči, brez njih na tako mehki progi te kolajne zagotovo ne bi bilo,« je dodala Lampičeva.

Eva Urevc v petem krogu ni bila najbolje razpoložena, saj je na zadnjem vzponu izgubila stik z vodilno peterico, Švedska, Rusija, Norveška, ZDA in Švica so bile tako pred Slovenijo, a zaostanek šestih sekund ni bil prevelik. »Priznam, da mi je bilo v kvalifikacijah bolj všeč kot v finalu, saj je bila proga trša. Mehka mi namreč ni pisana na kožo. Kljub temu nisem obupala in sem naredila svoje,« se je po največjem uspehu v karieri smejalo Evi Urevc, ki je bila s tekmovališč zaradi poškodbe odsotna leto dni.

Slovenca pričakovano brez finala

Da bosta Slovenki v boju za kolajno, sta dokazali že v kvalifikacijah, saj sta zmagali v svoji skupini. »V finalu je bila zelo zahtevna moja druga predaja. Bila je brutalna, morala sem sprintati na polno od začetka do konca in tu sem plačala davek. Več, kot sem, ne bi mogla dati temu. Vesela sem, da je bilo tudi to dovolj za kolajno. Neverjetno vesela sem,« je bila presrečna Urevčeva, ki se je pred leti ukvarjala tudi z atletiko, veslanjem in biatlonom. Zanimivo, da sta obe na tekmi nastopili s čisto novimi smučmi.

Svoja predstavnika je Slovenija imela tudi med moškimi, a sta Janez Lampič in Vili Črv pričakovano ostala brez finala, potem ko sta bila deseta v svoji skupini in sta tekmo končala na 19. mestu. Najhitrejša sta bila Norvežana Erik Valnes in Johannes Hoesflot Klaebo. V skiatlonu sta svetovna prvaka postala Norvežanka Therese Johaug (to je bila zadnjo že 11. zlata kolajna na svetovnih prvenstvih) in Rus Aleksander Boljšunov, Slovenci svojih predstavnikov v tej disciplini nismo imeli.