Šesto mesto Žana Kranjca na današnjem veleslalomu v Banskem je najboljša slovenska alpska smučarska uvrstitev minulega konca tedna. Dan prej je bil na istem prizorišču v isti disciplini najboljši slovenski veleslalomist zadnjih let 12., kar na deveto mesto, ki je njegova najboljša veleslalomska uvrstitev v karieri, pa se je uspelo uvrstiti Štefanu Hadalinu, ki je bil nato danes precej slabši in ni zmogel do finala. S svojima nastopoma v Val di Fassi medtem ne moreta biti zadovoljni Ilka Štuhec, ki je v svoji paradni disciplini v smuku zasedla 20. mesto, v superveleslalomu pa ni zmogla med dobitnice točke, in Maruša Ferk, ki je na dveh tekmah vknjižila dve točki za 29. mesto v superveleslalomu.

Hadalin z veleslalomom kariere

Žan Kranjec ohranja stik s svetovnim veleslalomskim vrhom. To je pomembna ugotovitev z zadnjih dveh tekem v Bolgariji, kjer je predvsem na posameznih odsekih proge oba dneva pokazal odlično vožnjo, za zelo dober rezultat pa se je vse skupaj sestavilo predvsem danes, ko je bil po odlični prvi vožnji naposled skupno šesti, manj dan prej, ko je bil 12. Šesto mesto je tudi njegova druga najboljša uvrstitev v tej sezoni svetovnega pokala (po decembrskem drugem mestu v Santi Caterini) in najboljša v tem koledarskem letu ter ob vsej smoli in nesrečnih dogodkih, ki ga spremljajo v zadnjem času, lepa spodbuda pred zaključkom sezone, ko ga čaka še tudi domača tekma v Kranjski Gori 13. marca. Jasno pa je, da tekmovalec, ki je vajen uvrščanja na oder za zmagovalce, cilja še višje. »V prvi vožnji je bil Žan že zelo podoben samemu sebi, imel je dva super odseka. Počasi se sestavlja. Zdaj bo malo predaha, lahko bomo trenirali in mislim, da bo v Kranjski Gori pripravljen, da bo pokazal svoje najboljše smučanje,« je po tekmi povedal glavni slovenski trener Klemen Bergant.

Že v soboto je navdušil Štefan Hadalin, ki mu je na drugi progi uspela najboljša veleslalomska vožnja v karieri svetovnega pokala. Če gledamo samo čase druge proge, je bil namreč najhitrejši, le trije smučarji pa so za njim zaostali manj kot sekundo. Tako je v finalu pridobil kar 15 mest in se s 24., ki ga je zasedal po prvi vožnji, povzpel na deveto mesto, kar je njegova sploh prva uvrstitev med deseterico na veleslalomih svetovnega pokala (doslej je bil najvišje na 16. mestu v Beaver Creeku leta 2017). »Že prva vožnja je bila precej solidna, v drugi pa so mi šle razmere zelo na roko, smučal sem odločno, praktično brez velike napake, hitrost je bila dobra na vsej progi in takoj, ko sem prišel v cilj, sem vedel, da bo to super čas,« je bil po veleslalomu kariere zadovoljen Štefan Hadalin. »Na splošno smo s tekmama v soboto in nedeljo zadovoljni in sta lepa popotnica za domače tekme,« pa je črto pod koncem tedna potegnil Bergant.

V soboto je sicer zmago, svojo drugo v tej sezoni in tretjo veleslalomsko v karieri, vknjižil hrvaški smučar Filip Zubčić, medtem ko je bil danes najhitrejši Francoz Mathieu Faivre, tudi letošnji svetovni prvak. V skupnem seštevku tako svetovnega pokala kot veleslaloma je v vodstvu še naprej njegov rojak Alexis Pinturault, ki je bil v soboto tretji, danes pa četrti.

Huda padca na superveleslalomu

Če za Kranjca torej velja, da v veleslalomu ohranja stik s svetovnim vrhom, se za Ilko Štuhec zdi, da ga v smuku izgublja. Potem ko se je na prvih treh tekmah v sezoni uvrstila med deseterico, po težavah z gležnjem na zadnjih štirih ne najde pravega ritma. Čeprav je bilo sobotno 20. mesto celo nekaj boljša uvrstitev kot 37. in dve 27. mesti z zadnjih treh smukov, s predstavo zagotovo ne more biti zadovoljna. Zadnjo priložnost za visoko uvrstitev bo imela na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju, blizu tega, da bi lahko tam nastopila v superveleslalomu, pa je bila Maruša Ferk, a je bilo današnje 29. mesto premalo za tak uspeh.

Prvo žensko ime konca tedna je bila sicer Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je petkovi zmagi na smuku v soboto dodala še eno, z današnjim drugim mestom v superveleslalomu (hitrejša je bila le Italijanka Federica Brignone) pa si je v tej disciplini že pred zadnjo tekmo zagotovila mali kristalni globus. A je imel ta vsaj malo grenkega priokusa, saj sta tekmo zaznamovali tudi daljši prekinitvi zaradi grozljivih padcev in poškodb Norvežanke Kajse Vickhoff Lie in Avstrijke Rosine Schneeberger.

Svetovni pokal za moške se bo nadaljeval v Saalbachu v Avstriji, kjer bodo od petka do nedelje dva smuka in superveleslalom, za ženske pa v Jasni na Slovaškem, kjer bosta v soboto in nedeljo veleslalom in slalom.