Odlok, ki zaostruje ukrepe v več deželah, je danes podpisal minister za zdravje Roberto Speranza. Sardinija bo v skladu z njim postala belo območje. Glede na načrte to pomeni popolno odpravo ukrepov za zajezitev pandemije, v veljavi pa bi bila določena pravila. O podrobnostih se sicer še pogajajo z regionalnimi oblastmi, saj bo to prvič, da bo kakšna od dežel postala belo območje.

Italijanske dežele so sicer glede na epidemiološko stanje razdeljene na rumene, oranžne in rdeče. Na rumenih območjih so lahko bari in restavracije odprti do 18. ure, medtem ko so na oranžnih območjih zaprti in lahko prodajajo le hrano za s seboj. Na rdečih območjih, med katera se bosta po novem uvrstili Bazilikata in Molize, je zaprto vse razen trgovin z njunimi potrebščinami in lekarn.

Incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v zadnjih sedmih dneh v Italiji povečala na 145 okužb. Minister za zdravje Giovanni Rezza je opozoril, da se novi koronavirus širi po šolah in zato pozval k njihovem zaprtju.

V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa

Strokovnjaki v Nemčiji ocenjujejo, da bo število novih okužb z novim koronavirusom kmalu na ravni iz sredine decembra, saj se pospešeno širijo nove, bolj nalezljive različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so potrdili 9762 novih okužb, umrlo pa je 369 ljudi.

Incidenca okužb zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev je trenutno 63,8. V sredini februarja je sicer padla na 57,4, potem ko je bila pred božičem 197,6.

Strokovnjak za projekcije razvoja epidemije Thorsten Lehr je opozoril, da bi lahko že kmalu sledil tretji val epidemije. Po njegovih ocenah bo v aprilu incidenca znova okoli 200. Razloge za porast števila okužb vidi v povečanem druženju in širjenju novih različic. Trenutno gre pri okoli tretjini novih okužb za britansko različico, ki naj bi bila 35 odstotkov bolj nalezljiva. Glede na britanske študija naj bi bila tudi bolj smrtonosna.

V Nemčiji bodo predvidoma 7. marca dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada naj bi sicer do 17. marca podaljšala omejitve potovanj za območja z novimi različicami novega koronavirusa, je poročala medijska skupina Funke. Trenutno velja omejitev potovanj iz Češke in Tirolske do 3. marca.

Ministrstvo za zdravje pa je danes še sporočilo, da bodo vsi, ki pridejo v Nemčijo, prejeli na telefone sporočilo z aktualnimi informacijami o novem koronavirusu ter veljavnimi ukrepi.