»To je res velika zmaga. Dirka po ZAE je prvi večji cilj sezone, obenem pa gre za domačo dirko ekipe, kar ji daje še večjo vrednost. Sem zelo vesel. Moštvo je skozi vso dirko opravilo odlično delo, na koncu pa smo slavili. To je ena naših največjih zmag in komaj čakam, da se vrnem.« S temi besedami je 22-letni slovenski kolesar Tadej Pogačar pospremil nov velik uspeh v mladi karieri. V Združenih arabskih emiratih je po Algarveju (2019), Kaliforniji (2019), Valencii (2020) in lanski dirki po Franciji dobil svojo peto večdnevno dirko in na najlepši mogoč način odprl novo sezono.

Že s predstavo na prvi etapi je 22-letnik s Klanca pri Komendi nakazal, da ga na domači tekmi njegove ekipe UAE Team Emirates zanima le skupno prvo mesto. S skupino 22 kolesarjev je namreč drugim ušel za več kot osem minut in v cilj pripeljal kot šesti. S četrtim mestom na kronometru je po drugi etapi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, nato pa dobil gorsko tretjo etapo. Z Yatesom sta na Džabel Hafit uprizorila simultanko in se odlepila od drugih tekmecev v boju za skupno zmago. Najdaljšo četrto etapo po otoku Al Mardžan (204 km) je varno končal v času zmagovalca Sama Bennetta kot 20., po drugem mestu na še drugi gorski etapi pa je bilo praktično že jasno, da mu bo skupna zmaga težko ušla. Desetsekundna kazen po šesti etapi zaradi potiskanja kolesarja v zaključku Pogačarja ni zmedla, kot tudi ne večji padec v glavnini na zadnji etapi, v katerega je bil vpleten Yates, ustaviti pa se je moral tudi Pogačar, saj je pred njim padel njegov moštveni kolega in rojak Jan Polanc. »Uvod je bil res dober. Super ekipa je bila okoli mene, imeli smo se fino in delali, kar je treba. Vse smo opravili profesionalno. Rafal Majka, novinec, je res super fant, super oseba in kolesar. Dobro je, da ga imamo v ekipi s tako dobrimi nogami. Ponosen sem na našo ekipo, opravili smo dobro delo in zmagali,« je še povedal Pogačar. Jan Polanc je na koncu zasedel 33. mesto (+15:31), Luka Mezgec pa 89. z zaostankom 35:47 minute.

Pogačarja zdaj skupaj z ekipo čaka odhod v Evropo na naslednje dirke. Premora zanj ne bo, saj bo nastopal že v Italiji v prihodnjih dveh tednih. Najprej bo dirkal po prašnih makadamskih cestah v Toskani na Strade Bianche (6. marec), nato pa sledi še dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (10.–16. marec).