Slovenske smučarske tekačice so doslej na SP osvojile štiri kolajne, vsaka pod dve pa sta »podpisani« – z odličjema enakega sijaja – Petra Majdič in Anamarija Lampič. Majdičeva je v posamičnem sprintu osvojila srebro v Saporu 2007 in bron v Oslu 2011, Lampičeva (moja vzornica je še vedno Petra, pravi) pa srebro v ekipnem sprintu v Seefeldu 2019 in bron v Oberstdorfu 2021. Šestnajst let mlajša Anamarija ima jutri lepo priložnost, da osvoji še svoje drugo odličje v ekipnem sprintu in na slovenski večni lestvici osvojenih kolajn v zgodovini SP prehiti tudi svojo vzornico.

V sredo sta minili natanko dve leti, odkar sta si Lampičeva in Katja Višnar – lani je končala svojo športno pot – v Avstriji pritekli srebro v ekipnem sprintu. Od njiju sta bili le za 37 stotink sekunde hitrejši Švedinji Stina Nilsson in Maja Dahlqvist, za 23 stotink pa počasnejši Norvežanki Ingvild Flugstad Østberg in Maiken Caspersen Falla. »Čakala sem zadnje Anine korake na progi, nato pa so sledili trenutki sreče in veselja, ki jih ni mogoče opisati. To so bili eni najlepših trenutkov v mojem življenju,« je takrat navdušeno dejala Katja Višnar, ki je vrhunec svoje dolge kariere doživela šele pri skoraj 35 letih.

Partner bi se odrekel kolajnam

Njen takratni trener je bil tudi njen življenjski sopotnik, Norvežan Ola Vigen Hattestad, dobitnik petih kolajn na velikih tekmovanjih v sprintu – ene na OI in štirih na SP, poleg tega pa je zbral še 17 zmag v svetovnem pokalu. »Katjina kolajna je tudi moja največja športna zmaga. Pomeni mi več kot vsa moja številna odličja,« je priznal sloviti Ola Vigen Hattestad (z Višnarjevo živita na Norveškem in imata sina Ludwiga), ki piše tudi programe priprav za slovenskega biatlonca Jakova Faka in je zdaj glavni trener v norveški reprezentanci.

S četrtkovim bronom je Lampičeva že izpolnila glavni cilj v Obersdorfu, kolajna v ekipnem sprintu z Evo Urevc pa bila bila kot češnja na torti. Največja svetovna stavnica jima v boju za zmago pripisuje kvoto 4,75 in skupno tretje mesto, pred njima sta Švedska (2,30) in Norveška (3,50), za njima pa ZDA (6,00) in Švica (11,00). Decembra lani je slovenski dvojec v Dresdnu v Nemčiji osvojil tretje mesto, vendar v okrnjeni konkurenci, saj so zaradi strahu pred koronavirusom nastop odpovedale vse reprezentance iz Skandinavije. Toda 7. februar 2021 bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega smučarskega teka, kajti slovenski 25-letnici sta v Ulricehamnu na Švedskem poskrbeli za nov mejnik s premierno zmago v ekipnem sprintu za svetovni pokal pred Švedsko in Švico.

Eva upa na boljšo predstavo

Lampičeva je optimistično razpoložena pred ekipnim sprintom, ko se bodo – če ne bo novih sprememb urnika – izločilni boji začeli jutri ob 11. uri, finale pa ob 13. »Bron je zame dodatna motivacija za ekipni sprint, po drugi strani pa lahko po njej nastopam tudi bolj sproščeno in neobremenjeno. Eva je po posamičnem sprintu priznala, da je imela slab dan in da je razočarana, očitno pa ima še premalo izkušenj za nastope v tako težkih razmerah. A verjamem, da se bo pobrala, poleg tega pa je v 'skejtu' (drsalna tehnika, op. p.) veliko boljša in izkušenejša, kar je dokazala že v Ulricehamnu. No, pa še jaz jo bom malce bolje pripravila,« pravi Anamarija Lampič, ki se bo šele po tekmi odločila, ali je bil to njen zadnji nastop na letošnjem SP v Oberstdorfu ali pa se bo morebiti preizkusila šele v kakšni disciplini v Nemčiji.

Eva Urevc si je na posamičnem sprintu zaradi toplega vremena skrajšala spodnji del dresa do kolen in kot edina tekla v »kratkih hlačah«. A tudi to ni pomagalo, saj je izpadla v četrtfinalu in končala šele na 28. mestu, čeprav je manj kot tri tedne pred tem v tej disciplini na tekmi svetovnega pokala v Ulricehamnu s petim mestom dosegla najboljši posamični rezultat v karieri. »Zelo slabo sem tekla in nisem izpolnila svojega tihega cilja. Že na ogrevanju se nisem počutila najbolje, tudi energija ni bila prava. Mislim, da je bilo to v veliki meri tudi zaradi pretoplega vremena, ki ga nisem vajena. Ne želim iskati izgovorov, a vse skupaj je bilo zelo slabo. A verjamem, da bo na ekipnem sprintu drugače in da se bom tam predstavila v drugačni, lepši luči,« se nadeja Eva Urevc, ki je bila na svojem prvem SP v Seefeldu leta 2019 deveta v štafeti in 21. v posamičnem sprintu.