Predvidoma poleti leta 2017 se je moški, imenovan kot Jens F., »na lastno pobudo« odločil podatke predati ruski obveščevalni službi. »S tem namenom je pripravil nosilec podatkov z ustreznimi dokumenti v obliki pdf in jih poslal uslužbencu ruskega veleposlaništva v Berlinu, ki v glavnem dela za rusko vojaško obveščevalno službo GRU,« je v sporočilu, danes objavljenem na spletni strani zapisalo nemško zvezno tožilstvo.

Ta vohunska afera ni prva v nemško-ruskih odnosih. Nemška stran denimo Rusijo obtožuje, da so njeni hekerji leta 2015 izvedli kibernetski napad na bundestag in urad nemške kanclerke Angele Merkel, kar v Moskvi zanikajo.

Zadnji primer prihaja v občutljivem obdobju, ko so odnosi med državama močno obremenjeni zaradi dogajanja glede ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ta se je po zastrupitvi z novičokom zdravil v Nemčiji, po vrnitvi v domovino januarja pa je pristal v zaporu.

Kljub napetim odnosom Nemčija vztraja pri izgradnji plinovoda Severni tok 2, ki bo povezal državi. Iz Rusije naj bi v Nemčijo prek tega plinovoda letno dobavili 55 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.