Po podatkih sledilnika za covid-19 so pristojni včeraj opravili 4565 PCR testov in z njimi potrdili 852 okužb, kar je 18,7 odstotka. Dan prej je bil delež okužb 20,5-odstoten. Opravili so tudi 25.095 hitrih antigenskih testov (HAT), vse pozitivne pa preverili še s PCR testi. V državi je po podatkih sledilnika trenutno aktivnih 10.736 okužb z novim koronavirusom. Včeraj je bilo hospitaliziranih 546 pacientov, od tega 103 na intenzivni negi. Iz bolnice je bilo odpuščenih 50 pacientov, umrlo je sedem posameznikov s covid-19.

Zaenkrat brez dodatnih sproščanj ukrepov

Kot je poudarila vladna govorka Maja Bratuša, je vlada na včerajšnji seji odločila, da razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. Bratuša je potrdila, da se sicer v ponedeljek v šole še vedno vračajo vsi učenci, tudi tisti iz obalno-kraške regije. »Odlok, ki omejuje oziroma dovoljuje zbiranje v šolah se podaljšuje za en teden, v ponedeljek se tako v osnovne šole vračajo vsi učenci od prvega do devetega razreda,« je navedla.

Vse regije še naprej ostajajo v oranžni fazi, razen obalno-kraške regije, ki se je zaradi tamkajšnjih razmer ponovno obarvala v rdeče - to pomeni, da se v tej regiji zapirajo vse storitve, ki so kot izjeme določene z oranžno fazo. »Zapirajo se vse tiste izjeme, ki so drugače določene za oranžno fazo. Torej vse tisto, kar ni nujno, se sedaj zapira. Dovoljeno pa je obratovanje prodajaln s površino do 400 kvadratnih metrov in ne glede na vrsto blaga, s tem da je treba tedensko testirati zaposlene,« je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Sicer se obdobje veljavnosti obstoječega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom podaljšuje, in sicer od 27. februarja do 5. marca. To pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo, je potrdil Zajc. »Zaradi medresorske usklajenosti smo v našem odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali. Ti po novem ne smejo biti starejši od 48 ur, kar je drugače od prejšnjih odlokov, ki so določali starost testa na največ 24 ur,« je še navedel.

Pečjak: Svetujemo, da čez vikend ne načrtujete odhoda na Obalo

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je pojasnil, da se - kot do sedaj -, še naprej izvaja javni promet, s tem da je postalo obvezno testiranje enkrat tedensko tudi za voznike javnega potniškega prometa in spremljevalno osebje v železniškem prometu, podobno kot je pri avtotaksi prevozih. Obratovanje žičniških naprav je dovoljeno v določenih regijah.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je navedla, da so v obdobju od 15. do vključno 21. februarja opravili 3.576 inšpekcijskih nadzorov. »Izrečenih je bilo 25 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril po Zakonu o prekrških in 151 upravnih ukrepov,« je navedla. »Številčno največ nadzorov smo opravili v frizerskih in kozmetičnih salonih. Prioritetno se je preverjalo opravljanje dejavnosti ob predhodnem testiranju zaposlenih, neskladnosti pa so bile ugotovljene v treh primerih,« je še navedla.

Na policiji so največ kršitev širom države zabeležili pri odlokih o omejitvi zbiranja, o omejitvi gibanja v nočnem času ter pri obvezi nošenja mask, je navedel namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Ta je spregovoril tudi o prehodu obalno-kraške regije v rdečo fazo, ki bo vplivala tudi na prebivalce iz drugih regij, ki so morda načrtovali obisk obale. »Že sedaj svetujemo vsem, da čez vikend ne načrtujete odhoda na Obalo, ker bo po vsej verjetnosti omejitev gibanja preprečila prehod meja te regije,« je opozoril.

Vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19.