Bogat spored sedmih tekmovanj v smučarskih skokih bodo začele ženske drevi ob 17. uri z bitko za kolajne med posameznicami na srednji skakalnici. Slovenija je zaradi uspešne sezone v vlogi velikega favorita. Nika Križnar vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, Ema Klinec je četrta, Slovenija je premočno v vodstvu tudi v pokalu narodov. Odlično formo so potrdile sinoči v kvalifikacijah: 3. Klinec (98 m), 4. Brecl (102 m), 5. Križnar (98,5 m), 18. Bogataj (91,5 m), zmagala pa je Japonka Sara Takanaši (103 m).

Slovenke še brez kolajne na svetovnih prvenstvih

Slovenke še nimajo kolajn s svetovnih prvenstev. Ženska vrsta je neposredno s tekme v Rasnovu dopotovala v Oberstdorf, kjer jo je pričakalo toplo vreme, ki pa naj ne bi imelo vpliva, saj bodo vse tekme pozno popoldne in zvečer pod žarometi. »Pričakovanja so velika. Svetovno prvenstvo je tekmovanje presenečenj. Upam, da bomo na pravi strani. Trdo smo delali in dekleta so dobro pripravljena. Ostati moramo mirni. Zaupam jim, da se bomo po tekmah veselili,« je bil jasen glavni trener Zoran Zupančič, ki je znan po tem, da zahteva red in disciplino.

Največ oči je uprtih v nosilko rumene majice Niko Križnar, ki je na letošnjih devetih tekmah dosegla dve zmagi, tri druga in eno tretje mesto, najslabša uvrstitev pa je deseto mesto na domači tekmi v Ljubnem. »Na tekmi mi manjka še kanček sproščenosti, saj na treningih delam še lepše skoke. Kakovost skokov nadgrajujem iz tekme v tekmo. Pristop k tekmi bo enak kot v svetovnem pokalu. Če bom osvojila kolajno, jo bom proslavila z vriskanjem v izteku. Pravi užitek so zame ekipne tekme, na katerih se še bolj sprostim,« je napoved 20-letne Nike Križnar. Zgovorna in vedno nasmejana Gorenjka je izjemno samozavest razkrila ob odgovoru na vprašanje, katere so njene največje tekmice: »Upam, da sem jaz njim konkurenca in ne one meni.«

Ema Klinec, ki je perfekcionistka, optimizem gradi na dobrih skokih na zadnji tekmi v Rasnovu. »Na vsaki tekmi se naučim kaj novega in tako tudi osebnostno napredujem. Pripravljenost je dobra, ostati moram mirna in zbrana na nalogo ter poslušati trenerja,« razmišlja Ema Klinec. Urša Bogataj še niha iz tekme v tekmo, kar je pričakovano, saj se vrača po težki poškodbi kolena. Jerneja Brecl, ki je bila v interni tekmi za četrto mesto v ekipi boljša od Špele Rogelj, potrjuje dobro formo, potem ko je bila tretja na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Lanišku je sin dal dodatno energijo

Moški so včeraj začeli treninge v Oberstdorfu, kjer jih prva tekma čaka v soboto na srednji skakalnici. Anže Lanišek, ki še nikoli v karieri ni bil v tako dobri formi, je dobil dodatno energijo, ko je nekaj dni preživel v družbi sina in družine. »Cilj je kolajna, a zanima me celostna zgodba. Najprej moram narediti popoln skok, ker le to prinaša dober rezultat. Obe skakalnici v Obersdorfu dobro poznam,« napoveduje Anže Lanišek, ki prihaja iz SSK Mengeš. Iz istega kluba je bil tudi Rok Benkovič, ki je leta 2005 prav v Oberstdorfu senzacionalno postal svetovni prvak na srednji skakalnici. »Prav zaradi Rokovega uspeha sem začel skakati. V naslednjih dneh si bom verjetno pogledal kakšen posnetek tekme pred 16 leti,« je izpostavil Lanišek.

Drugi slovenski adut bo Bor Pavlovčič, ki je v Klingenthalu prvič stal na stopničkah za zmagovalce (drugo in tretje mesto). Konkurenca ga vse bolj spoštuje. »Želim popraviti napake, ki sem jih naredil na svetovnem prvenstvu v Planici, da bom iz Oberstdorfa odšel bolj zadovoljen. Pričakujem, da mi bo srednja skakalnica bolj ustrezala, saj imam dober odriv in na njej skačem rajši. V skokih moraš biti samozavesten, odločen in prepričan o svojih sposobnostih,« je napoved Bora Pavlovčiča.