Ana Soklič si je pred dobrim letom s pesmijo Voda prislužila nastop na 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Rotterdamu, a ker je to zaradi novega koronavirusa odpadlo, je morala slovenska glasbenica na svojo priložnost še malo počakati. V Rotterdamu bo nastopila v prvem predizboru 18. maja, ko se bo za finale pomerila s predstavniki Hrvaške, Severne Makedonije, Belorusije, Litve, Švedske, Avstralije, Irske, Rusije, Norveške, Cipra, Azerbajdžana, Malte, Izraela, Ukrajine, Romunije in Belgije.

A četudi vemo, da bo Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije zastopala Ana Soklič, ostaja skrivnost, katero pesem bo pela. Ustvarjalci letošnje Eme, ki bo na 1. programu TV Slovenija potekala to soboto ob 20. uri, so dokaj skrivnostni glede vsebine oddaje. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so na RTV Slovenija prilagodili načrtovano oddajo in zmanjšali število sodelujočih na najmanjšo možno mero. Šov bo sicer posvečen Aninim pripravam na oba nastopa, prvič pa bomo v soboto slišali tudi skladbo, ki sta jo dve strokovni komisiji izbrali izmed 191 prispelih na javno vabilo in vabilo avtorjem letošnje evrovizijske predstavnice. »Pesem, ki je izbrana, to je Ana!« je komentar enega od članov žirije. Vemo še, da je skladba v angleščini in da je v izbrani ekipi tudi avtor mnogih uspešnic, ki je denimo sodeloval z Miley Cyrus, njegova skladba pa je v zadnjem desetletju že zmagala na Evroviziji.

Nekaj podrobnosti je sicer z javnostjo delila tudi izvajalka sama: »Z izbrano skladbo sem zelo zadovoljna, upam, da boste tudi vsi vi. Dobro smo uporabili tudi edinstveno priložnost s posnetimi spremljevalnimi vokali, ki jih zaradi koronaukrepov dovoljujejo letošnja evrovizijska pravila. Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In ne, ni balada.« Znano je tudi, da bo s Sokličevo zapela spremljevalna vokalistka Karin Zemljič, članica zasedbe Okustični, ki je na Evroviziji pela že trikrat, tudi leta 2018 z Leo Sirk.

Večer, poln spominov na preteklost

Ta se bo v soboto predstavila v drugačni vlogi. »Želja, da bi vodila Emo, je bila večja od tiste, da bi na njej in Evroviziji tekmovala. Veseli me, da bo prireditev tokrat drugačna, netekmovalna, saj se kot oboževalka Evrovizije rada vračam k dobrim zimzelenim skladbam. Za mlajše bo tudi poučna, za starejše pa zagotovo večer lepih spominov,« napoveduje Lea Sirk, ki se je pred tremi leti v Lizboni s pesmijo Hvala, ne! v finalu uvrstila na 22. mesto. Sirkova si bo vodenje oddaje delila z Nejcem Šmitom, s katerim se zadnje tedne prek družbenih omrežij prav simpatično zbadata. »Želela sem si voditi Emo z visokim, postavnim, šarmantnim voditeljem. In dobila Nejca,« se je pošalila. Tudi on se že zelo veseli sobotne prireditve. Emo bo vodil drugič. »Oddaji si ne bi mogli biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, prav tako ne telefonskega glasovanja. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na twitterju, saj Emo vodim z Leo,« ji ni ostal dolžan Šmit in spomnil na »škandal« izpred dveh let, ki je za nekaj dni popestril slovensko glasbeno sceno. Leta 2019 sta namreč na Emi zmagala Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta v superfinalu porazila Raiven. Žirantka Lea Sirk ji je po razglasitvi šepnila (a pozabila na prižgani mikrofon), da »ne more verjeti«, da ni zmagala ona. Duo ji ni nič zameril, glasbenica pa se je kasneje opravičila.

Ustvarjalci so za soboto napovedali bogat program, ki ga bodo zapolnili s posnetki Aninih priprav, a tudi s spomini na preteklost, saj bodo obeležili 60-letnico sodelovanja Slovenije na Evroviziji. Prvi nastop nekdanje skupne države je bil namreč tudi slovenski, saj je bil avtor skladbe Neke davne zvezde legendarni dolgoletni dirigent Big banda RTV Ljubljana Jože Privšek. Spomnili se bodo tudi drugih slovenskih nastopov na tem največjem glasbenem tekmovanju v Evropi.