Dončić s svojo igro v najmočnejši košarkarski ligi na svetu premika mejnike, pri komaj 21 letih pa se uveljavlja tudi kot igralec za odločilne trenutke, tako imenovani "clutch player". Tokrat je v zadnjih dvajsetih sekundah tekme dvakrat prevzel odgovornost nase in zadel kar dva meta za tri točke.

Potem ko je Boston v zadnji četrtini preobrnil zaostanek 11 točk in povedel, je sledila dramatična končnica. Dončić je sprva 15,3 sekunde pred koncem tekme zadel za vodstvo Dallasa s 107:105. Po izenačujočem košu Jaylena Browna za Boston pa je žogo znova vzel v svoje roke in z metom z več kot osmih metrov postavil končni izid z 0,1 sekunde na uri.

"Vedeli smo, da nimamo več odmorov, zato je bilo jasno, da bo žoga šla v njegove roke in mu bo prepuščeno, da se znajde ... Je zelo redek primer igralca, ki je zelo osredotočen, ob tem pa ima izjemno željo in tudi vsa znanja, da izpolni, kar si zada," je po tekmi dejal trener Dallasa Rick Carlisle.

Trener Dallasa je ob tem Dončića primerjal z nekaterimi legendami lige NBA, ki so redno odločali tekme. "Igralci, kot so Dončić, Michael Jordan, LeBron James, Larry Bird in Kobe Bryant - to so igralci, ki so izjemno osredotočeni v teh okoliščinah in je težko točno pojasniti, kako jim možgani delujejo. Ampak vemo pa, da so v okoliščinah, ko se tekma odloča, osredotočeni le na eno stvar, to je uspeh ob upoštevanju potreb moštva," je dejal.

Tekmo je Dončić končal z 31 točkami ob metu 6:8 z razdalje. Dodal je še deset skokov in osem podaj. Največ pomoči mu je ob odsotnosti latvijskega velikana Kristapsa Porzingisa, ki je počival zaradi bolečin v hrbtu, z 22 točkami nudil Jalen Brunson. Na drugi strani je bil Brown vodilni strelec Bostona z 29 točkami.

Mladi Ljubljančan je po tekmi priznal, da uživa ob prevzemanju odgovornosti v zaključnih trenutkih tekem. "Je nekaj, kar počnem. Včasih se zgodi, da me pokrivata dva igralca, takrat moram podati. Ob metih za zmago včasih zgrešiš, tako kot na tekmi s Portlandom, včasih pa ti uspe," je dejal.

Brunson in Dončić sta v zadnji četrtini prispevala kar 25 od 30 točk Dallasa. V tej četrtini je Dallas sprva prišel do prednosti 12 točk, a nato v zadnjih štirih minutah to zapravil. Le Dončićeve vragolije v zaključku so bile zaslužne, da moštvo tekme na koncu ni izgubilo.

Dallas je z drugo zaporedno in šesto zmago na zadnjih sedmih tekmah zdaj znova na 50-odstotnem izkupičku zmag v letošnji sezoni. Ima 15 zmag ter prav toliko porazov in je tako na 9. mestu vzhodne konference.

Naslednjič bo Dončić igral v noči na petek, ko bo Dallas gostoval pri Philadelphii.

V pretekli noči je bilo aktivno še eno moštvo s slovenskim predstavnikom v svojih vrstah. Denver je na domačem parketu s 111:106 premagal Portland, a Vlatko Čančar ob tem ni dobil priložnosti za domačine. Za Denver je s kar 41 točkami blestel srbski center Nikola Jokić.

V vzhodni konferenci je odmevala zmaga Philadelphia 76ers na gostovanju pri Toronto Raptors s 109:102. Z njo ekipa ostaja na vrhu konference z izkupičkom 21:11, pred Brooklyn Nets (21:12), ki so prav tako slavili, s 127:118 so premagali Sacramento ter zabeležili sedmo zaporedno zmago.

Na tretjem mestu na Vzhodu so Milwuakee Bucks, ki so v pretekli noči pokvarili dobrodošlico novemu trenerju Minnesota Timberwolves Chrisu Finchu. Ta je na svojem prvencu v vlogi glavnega trenerja v ligi NBA na gostovanju pri Giannisu Antetokounmpu in družbi doživel poraz s 112:139. Grški reprezentant je s 37 točkami blestel za domače moštvo.