Po propadli konstruktivni nezaupnici s kandidatom Karlom Erjavcem za mandatarja se je DeSUS znašla v resni krizi, saj je prišlo do razkola med vodstvom stranke in poslansko skupino. Kot je znano, je svet DeSUS ob koncu lanskega leta sprejel sklepe o izstopu iz desne koalicije in o podpori Karlu Erjavcu za mandatarja. A pri tem se je, kot je znano, zapletalo, saj sta bila zlasti poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak precej skeptična do ambicij predsednika stranke in sta navijala za tako imenovani plan B, na podlagi katerega bi poslanska skupina DeSUS po neuspeli konstruktivni nezaupnici sklenila sporazum z vlado Janeza Janše o podpori, s tem pa bi v vladi ohranili položaj kmetijskega ministra, ki ga zaseda Jože Podgoršek.

Janša budno spremlja dogajanje v DeSUS

V minulih dneh so se napetosti zaostrile zlasti med Karlom Erjavcem in Brankom Simonovičem do te mere, da se je začelo na glas špekulirati, da bi lahko iz DeSUS izključili Simonoviča, ki v preteklih tednih ni prispeval podpisa pod konstruktivno nezaupnico, bil je tudi odločen zagovornik sklenitve sporazuma z vlado, čeprav je svet stranke sklenil drugače. Hršak pa je pred torkovim srečanjem s Karlom Erjavcem po dolgih mesecih molka izjavil, da so razmere v DeSUS slabe, da se ne strinja z izstopom stranke iz koalicije, sodelovanje v koaliciji KUL (kar je bil tudi eden od sklepov sveta DeSUS) pa je opisal kot napako.

DeSUS je tudi uradno obvestila vodstvo državnega zbora, da je stranka s 17. februarjem uradno izstopila iz koalicije s SDS, SMC in NSi. Vzporedno s tem je, kot lahko sklepamo, Janez Janša ponudil poslancem DeSUS poseben sporazum. Da je predsednik SDS pozorno spremljal dogajanje v bivši koalicijski partnerici, ki bi mu lahko s štirimi od petih glasov (poslanec Robert Polnar je bil izključen iz DeSUS in podpira vlado) bistveno olajšala vladanje, priča njegova aktivnost na družbenem omrežju twitter, kjer je objavil vsaj pet vsebinskih sporočil na to temo. Informacijo, da ljubljanski odbor DeSUS podpira poslance in ne Karla Erjavca, je celo pospremil s komentarjem, da cilj koalicije KUL in Karla Erjavca »ni bil sestava nove vlade, temveč uničenje stranke DeSUS, ki je postala preveč suverena, zato želijo njihove glasove preliti v SAB in SD«. S tem je Janša prekršil lastna načela, saj je večkrat izjavil, da se v druge stranke ne bo vmešaval.

Sporazuma s SDS ne bo

Razplet torkovega srečanja med Erjavcem in štirimi poslanci DeSUS je zavit v tančico skrivnosti, saj želijo vsebino dogovora najprej predstaviti izvršnemu odboru stranke. A po naših informacijah naj bi poslanci in Erjavec našli skupni jezik. Že to, da se bodo vsi štirje (Franc Jurša, Branko Simonovič, Ivan Hršak in Jurij Lep) udeležili IO DeSUS, naj bi imelo veliko sporočilno vrednost. Ključno za Erjavca pa naj bi bilo, da poslanska skupina ne bo sklenila nobenega sporazuma z vlado Janeza Janše. Je pa Erjavec menda moral pristati na to, da naj bi poslanci DeSUS podpirali vse, kar bi zadevalo in bilo v korist upokojencev. Dogovor med Erjavcem in poslansko skupino naj bi torej bil, da bo DeSUS zmerna opozicija. Pri tem pa ostaja vprašanje, v kolikšni meri bodo poslanci DeSUS nasprotovali vladi pri poskusih transformacije pomembnih državnih podsistemov, zaradi česar je vodstvo DeSUS tudi zahtevalo izstop stranke iz koalicije. Odprta je tudi usoda ministra Podgorška, jasno pa ni niti to, kako se bodo poslanci DeSUS obnašali na glasovanjih o interpelaciji treh ministrov, Simone Kustec, Vaska Simonitija in Janeza Ciglerja Kralja.