Simona Noseta in njegovo ženo Polonco iz okolice Kamnika so predlani konec julija na mejnem prehodu Jelšane ustavili hrvaški policisti. Med pregledom avta, v katerem sta bila tudi njuna otroka, so našli kopico droge: 107 gramov kokaina, devet gramov heroina, 4739 gramov amfetamina, 699 gramov ekstazija, 1663 gramov marihuane in 1039 gramov hašiša. Nose je končal v priporu na Reki, ženo pa so v zameno za varščino izpustili domov. Dvainštiridesetletnik je bil na Hrvaškem vse do prejšnjega tedna, ko so ga pripeljali v Ljubljano. Na sodišče. »Bil sem nepremišljen. To sem storil zaradi finančne stiske, zelo mi je žal,« je glede očitkov, da je dostavljal drogo, povedal sodniku Srečku Škerbcu. Tožilka Tamara Gregorčič je predlagala štiri leta zapora in toliko je nato tudi dobil. Obramba se ne bo pritožila, želi si, da bi sodba čim prej postala pravnomočna in bi potem Hrvaška kazenski pregon ustavila. Kazen bo prestajal v Sloveniji, sodnik je pristal na polodprti oddelek.

Nose je bil kurir droge v mednarodni hudodelski združbi, katere slovenski del naj bi po prepričanju tožilke vodil Aleš Zupančič iz Komende. Trgovala naj bi z najrazličnejšo drogo in s tem od jeseni 2017 do aretacij v začetku lanskega leta zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Prodajala naj bi ekstazi, marihuano in hašiš pri nas, na Hrvaškem in v Avstriji, tihotapila kokain iz Južne Amerike in heroin iz Iraka ter proizvajala amfetamin.

Izgubil 30 kilogramov

Noseta so obsodili, ker je v Opatijo dostavil okoli 1000 gramov amfetamina speed in približno 1000 tablet ekstazija. 600 gramov heroina je predal neznancu v ljubljansko Tomačevo in 100 gramov kokaina v Celje. Prenašal je tudi drogo, s katero so ga zasačili Hrvatje. Na naroku je v sodni spis vložil pisno izjavo. »Opisal sem, kaj se je zgodilo, kdo je bil organizator. Prosim, da upoštevate moje sodelovanje…« je prosil pred razsodbo. Videlo se je, da o podrobnostih ne želi govoriti, na vprašanje tožilke, ali se čuti ogroženega, pa je odgovoril pritrdilno. Da ga je strah za družino, je povedal. »Imel sem podjetje. V začetku sem dobro posloval, potem pa je prišla recesija, rubežniki…« je navajal, zakaj se je lotil nezakonitih poslov.

Družine od marca lani zaradi epidemije ni videl. »Izgubil sem 30 kilogramov,« je jokal. Na vprašanje, koliko je zaslužil z očitanimi prevozi droge, je odgovoril, da skupno 580 evrov. O tem, ali je bila v posle vpletena tudi žena Polonca, ni razlagal. Na decembrskem naroku je to zanikala.

Od skupno 33 obtoženih jih je do zdaj krivdo priznalo 18. Zupančič je ni. Po neuradnih podatkih mu je tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo devet let in pol zapora ter 19.800 evrov denarne kazni. Med tistimi, ki so priznali, je do zdaj najvišjo kazen dobil Novica Joskić, in sicer pet let in deset mesecev ter 19.800 evrov denarne kazni.