»Nisem bil jaz, takrat sem bil na morju. V postopku ni bilo dokazano, da sem jaz streljal. Nisem kriv. Zahtevam, da se me spozna za nedolžnega in nominira za Nobelovo nagrado za mir,« se je obtožb o okrutnem trojnem umoru, ki je januarja lani pretresel celo Hrvaško, prejšnji teden otepal 26-letni Filip Zavadlav. Bil je neuspešen. S posnetkov nadzornih kamer je bilo namreč jasno, da je bil ravno on morilec. Sodni senat s sodnico Višnjo Strinić na čelu ga je danes spoznal za krivega ter mu za vsakega od umorov prisodil po 15 let kazni, enotno 40 let zapora. Za pogojni izpust bo prvič lahko zaprosil šele leta 2041. Na pravnomočnost sodbe bo počakal za rešetkami.

Mladi pomorščak, ki so ga aretirali le nekaj ur po krvavem strelskem pohodu, je s trojico na motorjih obračunal hladnokrvno. Svoje žrtve, 24-letnega Marina Bobana, 25-letnega Marina Ožića Paića ter 37-letnega Jurico Torlaka, je 11. januarja lani sredi belega dne v Splitu pokosil s kar 37 naboji kalašnikovke, ki jo je več mesecev prej nabavil na črnem trgu. Pravico je vzel v svoje roke, da bi s tem zaščitil svojega mlajšega brata Stanislava. Umorjeni naj bi jima namreč večkrat grozili zaradi visokega mamilarskega dolga brata. »Zavedali ste se, kaj počnete,« je mladeniča nagovorila sodnica. »Gre za enega najbrutalnejših zločinov in to ne le v Dalmaciji, ampak nasploh na Hrvaškem. Upamo lahko le, da bo takšna sankcija od podobnih kaznivih dejanj odvrnila še koga drugega,« je pojasnila. Med oteževalne okoliščine je štela uporabo avtomatske puške, saj žrtve niso imele skorajda nobene možnosti za preživetje, kakor tudi dejstvo, da se družinam še do danes ni opravičil za svoje dejanje, med olajševalne pa težko družinsko situacijo ter dejstvo, da je bil v času umorov tudi zaradi pomirjeval in uspavalnih tablet bistveno zmanjšano prišteven.

Junak, ki se je znebil »ničvrednih gnid«

Psihiatri so že marca lani odločili, da 26-letnik ni duševni bolnik, kakor tudi ne odvisnik od drog in alkohola, ugotovili pa so osebnostne motnje. Njegov zagovornik Zdravko Štrbac pa je že vse od začetka vztrajal, da je bil obsojenec v času umorov neprišteven, zato je tudi že napovedal pritožbo na današnjo odločitev sodišča. Možnost pritožbe ima tudi tožilstvo, ki je zaradi umorov iz brezobzirnega maščevanja zahtevalo 50 let zapora. »On je narcisoiden, odloča, kdo bo živel in koga bo likvidiral. Ne gane ga, da trije mladi ne živijo več, pomembno mu je le, da bo sam v miru živel dalje. V normalni in stabilni družbi česa takšnega ne smemo dovoliti. Nihče ne sme pravice jemati v svoje roke, saj bi se sicer kaj kmalu znašli na divjem zahodu,« so na tožilstvu k odločitvi za najvišjo kazen v zgodovini Hrvaške nagovarjali sodišče.

A ravno to, da se je zoperstavil domnevnim preprodajalcem mamil in izsiljevalcem, trije umorjeni so namreč bili stari znanci policije, je navdušilo nemalo Hrvatov, ki so morilskega »junaka« zasuli s sporočili podpore. Mnogi so zahtevali pomilostitev, saj je po njihovem mnenju mladenič zgolj pobil »ničvredne gnide«, strah in trepet Splita, ter tako zaščitil svojo družino. »Za mesto je naredil več kot policija v zadnjih 30 letih,« so bili glasni v znak podpore. Zanje je bil junak in ne zločinec, ki je sam poprijel za orožje, ko so institucije pravne države po njihovem omagale. »Žal mi je, da se take stvari dogajajo v naši družbi. Želim si, da bi se iz tega primera kdo kaj naučil, pa tudi, da bi institucije opravljale svoje delo. Od številnih sem slišal, kako so jih ti trije napadli, saj naj bi bili pravi nasilneži,« pa je še prejšnji teden na sodišču razlagal morilec, ki odgovornosti za svoja dejanja ni bil sposoben prevzeti.