Da bo aprila 1991 v Sorengu v kantonu Ticino rojena hči Švicarja Paulija in Italijanke Gabrielle postala smučarska zvezdnica, je nakazala že v mladosti. Na dveh zaporednih mladinskih SP (Altenmarkt 2007, Formigal 2008) je osvojila dve srebrni kolajni v smuku, na premierni smukaški preizkušnji v svetovnem pokalu v St. Moritzu februarja 2008 – in to pri manj kot 17 letih – pa je bila tretja. Naslednji mejnik je dosegla 20. decembra istega leta na istem prizorišču: slavila je namreč na superveleslalomu ter s 17 leti in 237 dnevi postala najmlajša smučarka v zgodovini s takšnim dosežkom.

Zdaj 29-letnica je prvi dve od skupno osmih kolajn na SP (dve zlati, po tri srebrne in bronaste) osvojila že pred 18. rojstnim dnem, potem ko je bila v Val d'Iseru 2009 druga v smuku in kombinaciji. Toda decembra 2009 je padla na treningu v Saas-Feeju in si huje poškodovala kolk: s helikopterjem so jo prepeljali v bolnišnico, zaradi počasnega okrevanja pa je ostala brez OI 2010 v Vancouvru in celotne sezone. Vrnitev v sezoni 2011 je kronala z zmago na superveleslalomu v Altenmarktu, pred naslednjo pa zamenjala proizvajalca smuči – namesto Atomica se je odločila za Rossignol. A zamenjava sprva ni obrodila sadov, kajti v sezoni 2012 ni bila v nobeni disciplini niti enkrat med najboljšimi tremi v svetovnem pokalu.

V Sočiju doslej edina kolajna

Komaj 160 centimetrov visoka Švicarka je decembra 2012 dočakala prvo zmago v smuku za svetovni pokal (Val d'Isere), na OI 2014 v Sočiju pa tudi premierno in doslej edino olimpijsko kolajno – bron v smuku, ko je le za deset stotink zaostala za rojakinjo Dominique Gisin in Tino Maze, ki sta si delili prvo mesto. Vseeno je naslednje leto spet zamenjala proizvajalca smuči (Head) in v sezoni 2015/16 postala skupna zmagovalka svetovnega pokala, naslednja črna točka pa je bilo SP 2017 v St. Moritzu. Začelo se je sicer z bronom v superveleslalomu, toda v kombinaciji si je huje poškodovala levo koleno (križne vezi in meniskus).

Dolgo okrevanje je pustilo posledice in na OI 2018 v Pjongčangu je na treh tekmah dvakrat odstopila (veleslalom, smuk), v superveleslalomu pa je bila četrta z le stotinko sekunde zaostanka za tretjeuvrščeno Tino Weirather. A Lara, ki tekoče govori štiri svetovne jezike (angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina), delno tudi špansko, je nekaj mesecev pozneje poskrbela za prelomnico v zasebnem življenju. Poročila se je s šest let starejšim nogometašem Valonom Behramijem, rojenim v Kosovski Mitrovici, ki je bil takrat član Udineseja in reprezentant Švice. Behrami, trenutno igralec Genoe, je v 19-letni članski karieri igral za deset klubov iz štirih držav (Švica, Italija, Anglija, Nemčija), med 13-letno reprezentančno kariero pa je zbral 83 nastopov in dosegel dva gola, enega tudi proti Sloveniji v Luganu 2008 (2:0).

V zakon po le nekaj mesecih

»V življenju nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Nisem se poročila zato, da bi spremenila življenje. Ničesar nisem pričakovala. Bila sem vznemirjena, izkazalo pa se je, da me je poroka najbolj osrečila do zdaj. Nikoli si nisem predstavljala, da bom doživljala tako lepe trenutke, ko bom z nekom. Srečna sem,« je takrat dejala Lara Gut - Behrami, ki je bila pred poroko v ljubezenski zvezi z Valonom zgolj nekaj mesecev. Tik pred poroko je kot navijačica v živo spremljala tudi SP v nogometu v Rusiji, na katerem je Behrami izpadel v osmini finala. »Še nikoli v življenju nisem spremljala tako velikega dogodka kot navijačica. Vse sem doživljala drugače od drugih, saj sem vrhunska športnica. V zadevo sem bila čustveno vpletena, saj je bil Valon reprezentant, zato sem spremljala vsak njegov gib ter z njim delila veselje in žalost.«

Po petih kolajnah na SP (tri srebrne, dve bronasti) je v Åreju 2019 naskakovala prvo zlato, a neuspešno. Toda po lanskem letu, ko je v dveh dneh slavila na dveh smukih za svetovni pokal v Crans Montani, je v polnem sijaju zablestela v letošnji sezoni. Po štirih zaporednih zmagah v superveleslalomu za svetovni pokal je na SP v Cortini upravičila vlogo favoritinje in si prismučala zlato v tej disciplini. Le dva dneva kasneje je bila še bronasta v smuku, drugič pa je na najvišjo stopničko stopila v veleslalomu, ko je Američanko Mikaelo Shiffrin prehitela za dve stotinki. »Če bi mi nekdo pred začetkom tekmovanja ponudil le eno kolajno, bi takoj sprejela. Zdaj pa sem v enem tednu osvojila kar tri. Nisem še dojela tega, kar mi je uspelo. Trenutno imam še vedno občutek, da sanjam, a čez nekaj dni mi bo postalo vse jasno.«