Kot je sporočilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve, je bila odločitev, ki so jo danes sprejeli zunanji ministri EU, sprejeta pod namišljeno pretvezo in je za Moskvo razočaranje. Sankcije je zunanje ministrstvo opredelilo kot nove nezakonite enostranske omejitve za ruske državljane.

Odzval se je tudi predsednik odbora ruske dume za zunanje zadeve Leonid Sluckij, ki je ocenil, da bodo nove sankcije EU proti Rusiji pomenile korak k nadaljnji degradaciji odnosov med EU in Rusijo. Kot je dejal, nove sankcije EU ne bodo ostale brez odgovora ruske strani. »Bruselj se vztrajno odmika od skupnega dialoga in pri tem uporablja popolnoma izmišljene in izzivalne izgovore,« je še dejal Sluckij.

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju dosegli politični dogovor o uvedbi novih sankcij proti odgovornim za prijetje in obsodbo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ob tem je izrazil upanje, da za konkretne odločitve ne bo potreben več kot teden dni.

Unija bo po Borrellovih besedah prvič uporabila nov okvir sankcij proti kršiteljem človekovih pravic po vzoru ameriškega zakona Magnicki. Ta sistem, vzpostavljen decembra lani, v primeru resnih kršitev omogoča neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu.

Gre sicer za vrsto sankcij, ki jih EU že vseskozi uporablja: kaznovanje posameznikov s prepovedjo potovanj na ozemlje unije ter za kaznovanje fizičnih in pravnih oseb z zamrznitvijo premoženja. Poleg tega posamezniki in pravne osebe v EU ne smejo neposredno ali posredno financirati kršiteljev na seznamu.