Ikea bo v Ljubljani v četrtek vendarle odprla vrata za kupce – tako na spletu kot v trgovini –, pri čemer bodo veljali strogi ukrepi: za vstop v trgovino bo potrebna rezervacija, od danes naprej jo je mogoče pridobiti na njihovi spletni strani Ikea.si. Brez nje vstop ne bo mogoč, saj je lahko v trgovini za zdaj le 700 kupcev naenkrat. Tisti, ki bodo želeli prek spleta kupljeno blago prevzeti, bodo to lahko storili z dokazilom o nakupu.

Kot je pojasnil Cas Lachaert, vodja trga pri Ikei Slovenija, računajo, da povprečen kupec v trgovini prebije dve uri, zato bodo razpoložljive rezervacije temu prilagojene. »Takšen režim bo veljal, dokler bo veljala trenutna omejitev števila kupcev glede na površino trgovine,« je še pojasnil. Rezervacije bodo časovno razporejene, čas obiska bo na spletu izbral kupec sam.

Ločena vhod in izhod

Parkirišče okoli Ikee, ki stoji nedaleč od Šmartinske ceste, neposredno ob BTC oziroma Kristalni palači, je za zdaj ograjeno; dostop bo tako možen le skozi en vhod, do katerega bo peš, s kolesom ali avtom mogoče priti prek velikega krožnega križišča na koncu Hale A v BTC. Urejen bo tudi ločen izvoz s parkirišča.

Po trinajstih letih ugibanj, namigov in želja bo torej Ikea, ena najbolj prepoznavnih trgovskih verig s pohištvom in podobnimi izdelki na svetu, v Sloveniji odprla trgovino. »Če pogledate trgovino od zunaj, je taka kot druge – modra in z rumenim napisom,« je pojasnil Lachaert. Razlike so v podrobnostih, saj se trgi med seboj razlikujejo. »Če na Japonskem velja, da moramo računati tudi na vsega osem kvadratnih metrov veliko dnevno sobo, je v Sloveniji drugače,« je ilustriral sogovornik. Za slovensko dnevno sobo ocenjujejo, da je v povprečju velika od 25 do 30 kvadratnih metrov. Kot primer razlike je še navedel, da velika, prostorna jedilna miza v pariški trgovini ne bi bila na enem najvidnejših mest v razstavni sobi s takšnim pohištvom, saj so pariška stanovanja manjša in redki kupujejo večje jedilne mize, v Sloveniji je drugače.

Trgovina tako ponuja domala vse, kar je mogoče najti v tistih v Vilešu, Celovcu, Zagrebu ali Gradcu. Le tisto, kar kupec na sprehodu skozi trgovino vidi razstavljeno, se razlikuje, saj pazijo, da niso vse trgovine enake, okusi kupcev v različnih državah pa so tudi različni.

Cene med temi trgovinami se lahko razlikujejo, saj jih določajo za posamezne države, razlike so tudi v davčnih stopnjah, konkurenci, povpraševanju in podobnem, so še pojasnili.

Otvoritvenih popustov ne bo

Posebnih otvoritvenih popustov v Ikei ne bo, postavljene cene so standardne. Delovni čas trgovine bo od ponedeljka do petka od 10. do 20. ure, v soboto pa od 9. do 20. ure. Restavracija in kavarna bosta za zdaj zaprti, čeprav bodo omogočili nakup obrokov, ki jih lahko kupci pripravijo doma. Glavna ponudba hrane se bo vrtela okoli švedsko-slovenske kombinacije, so napovedali. Za zdaj ne načrtujejo, da bi trgovino odprli še kje v Sloveniji, ampak bolj računajo na ureditev prevzemnih mest še v drugih slovenskih mestih. Takšno prakso imajo denimo na Hrvaškem. Pri nas bodo prevzemno mesto odprli tudi v Mariboru.

Trgovina je narejena po ustaljenih načrtih Ikee, je pa ena redkih, ki je tako blizu središča mesta in je v njej celotna ponudba. Urejen je tudi kotiček za otroke, ki bo zaradi ukrepov zoper epidemijo za zdaj zaprt.