V nedeljo so v Sloveniji opravili 1428 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 247, kar pomeni 17,3 odstotka. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19. Opravili so tudi 8551 hitrih testov, pri čemer se pozitivne primere naknadno potrjuje s PCR-metodo testiranja. Včeraj se je sicer v bolnišnicah po podatkih vlade zdravilo 584 ljudi s covidom-19, intenzivno nego pa je potrebovalo nadaljnjih 104. Iz bolnišnic so jih odpustili 13. Dan pred tem je število pozitivnih znašalo 416, delež pozitivnih PCR-testov pa je v soboto znašal dobro petino. Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 744. Še vedno se nahajamo v oranžni fazi sproščanja ukrepov, za prehod v rumeno fazo pa mora število hospitaliziranih pasti pod 500, sedemdnevna incidenca pa pod 600.

Na ravni države se je dvotedenska incidenca ustavila pri 522, še naprej pa ostaja najvišja v Obalno-kraški regiji, kjer znaša 744. Sledijo Primorsko-notranjska, Gorenjska in Pomurska regija. »V Evropski uniji ostajajo štiri države tiste, ki imajo višjo 14-dnevno incidenco od Slovenije. To so Španija, Češka, Portugalska in Latvija. Gre za podatke ECDC (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni), ki so sicer bili objavljeni v četrtek. Ta četrtek pričakujemo osvežene podatke. A ti podatki kažejo, da razmere v Sloveniji resnično niso tako stabilne, kot bi si želeli,« je epidemiološko sliko pospremila vladna govorka Maja Bratuša. Danes smo v Sloveniji prejeli 22.230 odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Spodbuden trend sproščanja bolnišničnih kapacitet

V nadaljevanju novinarske konference o aktualnem stanju glede epidemije covida-19 je nato besedo prevzela državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Dejala je, da so se v prvem vikendu, potem ko so bile sproščene omejitve na občine, številni odpravili na priljubljene turistične kraje in da je bila konec tedna velika gneča tudi v nakupovalnih središčih, pri tem pa znova opozorila na upoštevanje zaščitnih ukrepov. »Premišljeno izbirajmo svoje destinacije za izlet po Sloveniji,« je svetovala in pripomnila, da ima država veliko lepih krajev in da je bolje izbrati takšnega, »ki ni tako turistično obljuden«.

»Smo pa izredno veseli, da se razmere izboljšujejo v bolnišnicah. Kot ste lahko slišali v uvodu novinarske konference, se število hospitaliziranih zmanjšuje oziroma rahlo niža, prav tako smo veseli padanja števila umrlih,« je dejala državna sekretarka Forte in dodala, da so za to na ministrstvu za zdravje pripravili izhodno strategijo za covidne bolnike. »Veste, da je bila v drugem valu Slovenija poklicana k temu, da vzpostavi enotno slovensko covid-19 bolnišnico, za kar je bila pripravljena strategija; zdaj ko sproščamo število posteljnih kapacitet, pa uvajamo novo strategijo,« je razložila. Strategijo pa povzela takole:

• V prvi fazi imamo število hospitaliziranih pod 700: zmanjšali smo zmogljivost slovenskih bolnišnic glede posteljnega fonda, priporočilo je, da imajo bolnišnice 1o odstotkov vseh zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema je bolnišnica Golnik, ki zaradi svojega specifičnega poslanstva, to je pulmoloških bolnikov, zadrži 15 odstotkov posteljnega fonda.

• Druga faza nastopi, ko število hospitaliziranih covidnih bolnikov pade pod 500: danes smo pri 584. V drugi fazi bodo nato bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola izstopile iz enovite covidne bolnišnice. »Začasno«, je opozorila Forte.