Po poročanju tujih tiskovnih agencij jim ne bodo dovoljene nenapovedane inšpekcije. V skladu z začasnim »tehničnim dogovorom«, kot je dejal Grossi, bodo imeli inšpektorji manjši dostop, a zadosten za ohranitev potrebne ravni nadzora in preverjanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po vrnitvi s pogovorov v Teheranu je dodal, da so dosegli koristen dogovor, ki bo pomagal premostiti sedanje razmere.

Iran je prejšnji teden jedrsko agencijo obvestil, da bo v torek omejil inšpekcije IAEA, če ZDA ne bodo odpravile sankcij proti islamski republiki. V Teheranu so hkrati poudarili, da ne bodo prenehali sodelovati z IAEA ali izgnali njenih inšpektorjev.

Prvi mož IAEA je Teheran obiskal v času, ko so Iran, evropske države in nova ameriška administracija okrepili prizadevanja za rešitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015. Obstoj dogovora je pod vprašajem, odkar je prejšnji ameriški predsednik Donald Trump umaknil ZDA iz njega.

Grossi se je v Teheranu sestal z vodjo iranske organizacije za jedrsko energijo Alijem Akbarjem Salehijem in vodjo iranske diplomacije Mohamedom Džavadom Zarifom.

Džavad Zarif je nakazal, da se želi islamska republika izogniti »brezizhodnemu položaju«, a je hkrati opozoril, da bo Teheran opustil še več zavez iz sporazuma, če Washington ne bo odpravil sankcij.