Na snežnem stadionu na Pokljuki je zavladala napeta tišina, ki bi jo lahko rezal z nožem. Najboljši biatlonci so v velikem finalu svetovnega prvenstva še zadnjič pritekli na strelišče in Jakov Fak je bil v izvrstnem položaju za osvojitev kolajne. Ko je zadel devetnajsti strel zapored, je bilo vse odvisno od zadnjega poskusa. Ustrelil je v enakem ritmu kot prej, a se je naboj kot nalašč ustavil na robu tarče. V zadnji krog se je Fak podal z drugega mesta, vendar na zadnjih dveh kilometrih močno popustil. Četverica je na zahtevnem klancu švignila mimo njega kot blisk in slovenski šampion je na domači Pokljuki ostal brez odličja.

Fak: Odpovedali so mi vsi sistemi

»Zame je bilo vse idealno do zadnje polovice zadnjega kroga. Zgodila se mi je odpoved vseh sistemov, goriva ni bilo več. Bilo bi čudovito, če bi svetovno prvenstvo okronal s kolajno. Močno sem si želel odličja, trpel zanj, a so bili štirje tekmovalci boljši od mene,« se je Jakov Fak odzval po koncu prestižne tekme s skupinskim startom najboljše trideseterice. Svojo dirko je imel izredno vzdržljivi Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki je z drugo posamično zlato kolajno v petih dneh postal udarno ime pokljuškega šampionata in velja za nesporno odkritje letošnje zime. Vikingi odhajajo na evropski sever s štirinajstimi kolajnami, s čimer so utrdili sloves največje biatlonske države.

Peto mesto pa je najvidnejši slovenski dosežek domačega šampionata. Jakov Fak je najboljšo predstavo prihranil za zadnji dan, ko je imel znova izvrstne smuči in zmagovalno miselnost. »Priprava smuči je ogromen izziv za serviserje, saj se proga na različnih koncih spreminja. Nekje je mehak sneg, potem se pojavi led in zelo težko je v tako spremenljivih razmerah izbrati optimalen par smuči. To je odgovorno delo, saj je treba najti pravi kompromis in zadeti v polno,« je povedal Fak, ki mu je bilo v posebno veselje, da je imela Slovenija na tekmi s skupinskim startom prvič po osmih letih še drugega predstavnika. Miha Dovžan je z dvema kazenskima krogoma končal na osemnajstem mestu in skoraj pripravil dosežek kariere. Zanj je bila Pokljuka posebna zgodba, ki mu je vlila ogromno samozavesti za nadaljnje delo.

Velepec: Sanjali bomo zadnji strel

Pred odhodom v Nove mesto na naslednjo postajo svetovnega pokala sledi nekaj dni premora za biatlonce. Fak je zelo izmučen, potem ko je na Rudnem polju nastopil na sedmih tekmah. »Počitek bo zaslužen. Želim si, da bi do konca sezone zdržal brez okužbe s koronavirusom in varno zaključil nastope. Malo sem zaskrbljen, ker epidemiološka slika na Češkem ni najboljša. Treba bo ostati previden,« razmišlja Fak.

Izkušeni tekmovalec ne namerava izpustiti nobene tekme do konca zime. »Želim izpeljati svetovni pokal na najvišji ravni. Izzival bom še višje uvrstitve kot na Pokljuki. Ne bo enostavno, a delam na tem. Dobre tekme so mi dale potrditev, da se lahko kosam z najboljšimi. Imam zdrave temelje, da si zastavim nove cilje,« je še pristavil Jakov Fak.

Trener Uroš Velepec je zadnje dejanje prvenstva spremljal v gozdu. Izpostavil je, da je peto mesto vrhunski dosežek: »Žal mi je zadnjega strela, ki je Jakova že večkrat stal boljše uvrstitve. Še nekaj časa bomo sanjali ta prizor. Če bi zadel vseh dvajset strelov, bi imel srebrno kolajno.«