Novak Đoković je upravičil vlogo favorita v finalu OP Avstralije v tenisu ter se veselil osvojitve 18. turnirja največje četverice. Srb je prekinil niz 20 zaporednih zmag Daniila Medvedjeva ter Rusu preprečil, da bi se veselil svojega največjega uspeha. Prvi igralec sveta je ostal neporažen v finalih OP Avstralije ter se na seznamu najuspešnejših teniških igralcev vseh časov približal Špancu Rafaelu Nadalu in Švicarju Rogerju Federerju na dve lovoriki zaostanka. Ali ju bo osvojil že v tem koledarskem letu ali ne, bo pokazal čas, nihče pa ne dvomi, da bo Novak Đoković še osvajal lovorike na najmočnejših teniških turnirjih.

Medvedjev laskal Đokoviću

Finale je bil presenetljivo enosmeren. Đoković je v prvem nizu povedel s 3:0, Medvedjev pa je z izenačenjem na 3:3 nakazal, da bi bil lahko finale nepredvidljiv. A ni bil. Beograjčan je bil znova najboljši v odločilnih trenutkih ter se veselil devete osvojitve v Melbournu. Daniil Medvedjev je po porazu v finalu laskal Đokoviću. Dejal je, da je Srb bil in je njegov idol. »To, kar smo teniški igralci doživeli v zadnjih dveh tednih, je nekaj najlepšega. Da smo večino turnirja igrali pred tako sijajnim občinstvom, je v časih, ko živimo, privilegij,« je med drugim dejal Daniil Medvedjev.

»Lepo je slišati toliko lepih besed. Ne vem, zakaj me v Monte Carlu ne pokličeš večkrat za trening. Upam, da boš na prvi naslov čakal še vsaj dve leti,« je v uvodu z nasmeškom dejal Novak Đoković. »Daniil je igralec, ki bo v prihodnosti skupaj s Stefanosom Cicipasom, Aleksandrom Zverevom in Dominikom Thiemom krojil vrh svetovnega tenisa. Moja naloga je, da jih kar se da dolgo držim v šahu. Po vsem, kar sem doživel v zadnjih dveh tednih, lahko rečem, da sem osvojil najtežji turnir do sedaj. Arena Roda Laverja ostaja moj najljubši teniški kompleks,« je dodal Đoković ter se posebej zahvalil trenerju Goranu Ivaniševiću. Do finala je dosegel sto asov, 30 več kot pred finalom turnirjev največje četverice največ doslej. Dokaz, da je sodelovanje s Hrvatom izjemno uspešno.

Naomi Osaka četrtič na vrhu

Naomi Osaka je v ženskem finalu upravičila vlogo favoritinje. Svoj četrti turnir največje četverice, drugega v Melbournu, je osvojila s prepričljivo zmago s 6:4 in 6:3 nad Jennifer Brady. Uspeha se ni veselila evforično. Iz slavja 23-letne Japonke je bilo mogoče razbrati, da je zmago pričakovala ter da se piše novo teniško obdobje, v katerem bo kraljevala. Melbournska pot bi se zanjo lahko končala v osmini finala, ko je izgubila edini niz, v odločilnem pa je proti Garbine Muguruza rešila dve zaključni žogici. Svoj prvi cilj z osvojitvijo petih največjih turnirjih bo Naomi Osaka po videnem v zadnjem obdobju bržčas osvojila že letos. »Ko sem po polfinalni zmagi na US Opnu dejala, da bo Jennifer moja tekmica v prihodnosti, se očitno nisem zmotila. Pot do zmage v Avstraliji je bila zelo naporna, saj smo morali vsi igralci v dvotedensko karanteno. Hvala gledalcem, ki ste me podpirali na zmagoviti poti, saj je precej lepše igrati pred polnimi tribunami,« je v zmagovalnem govoru poudarila Naomi Osaka.

»Naomi ni velika inspiracija zgolj teniški in športni javnosti, temveč tudi teniškim igralkam. Ponosna sem, da lahko tekmujem proti njej. Igrala sem v svojem prvem finalu najmočnejšega turnirja in upam, da bom še kdaj. Če mi bo to uspelo, bom imela nedvomno več izkušenj,« se je veselila največjega uspeha v karieri Jennifer Brady.