Nad vzhodnim obrobjem Ljubljane se je danes ob devetih dopoldne začel viti gost črn dim, proti Zgornjemu Kašlju pa je drvela nepregledna množica gasilskih tovornjakov in drugih vozil ljubljanske brigade in enajstih okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Zagorelo je na zasebnem odpadu avtomobilov ob Mazovčevi poti, v neposredni bližini reke Ljubljanice.

Pri gašenju obsežnega požara je sodelovalo kar 124 gasilcev, ki so sredi popoldneva ogenj ukrotili in samo še zalivali posamična žarišča. Skupaj so gasili na približno 10.000 kvadratnih metrih površine odpada, ki se je po besedah domačinov v zadnjih letih pridno širil. Gasilci so si pomagali z več avtocisternami, vzpostavili pa so tudi dve liniji črpanja vode iz Ljubljanice s pomočjo motorne črpalke. »Gašenje zahteva predvsem večjo količino gasilcev, ki zaradi dima gasijo opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati,« so čez dan sporočili iz ljubljanske brigade, ki sta ji ekološki laboratorij in inšpektorat pomagala oceniti, kako primerno zaščititi okolico.

Gasilci so okoliškim prebivalcem dopoldne svetovali, da zaprejo okna in ostanejo doma, popoldne pa nevarnosti za njih ni bilo več. Tudi sicer je dim po pripovedovanju domačinov odneslo predvsem proti bližnjemu Debnemu vrhu.

Čeprav so danes pozno popoldne gasilci gasili le še posamezna žarišča, je na odpadu še vedno tlelo, tako da si kriminalisti pogorišča še niso mogli ogledati. Policisti so tako zaprli dostop do kraja požara, glavno delo pa jih še čaka. Najprej bodo morali odkriti žarišče požara, nato pa bodo s pomočjo forenzikov poskušali določiti tudi vzrok.

Delo čaka tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, njihovi predstavniki so bili danes že na kraju požara.