Razpravo na izvršnem odboru DeSUS Izola o delovanju DeSUS po neuspeli konstruktivni nezaupnici, je predlagal Simonovič sam, in sicer potem, ko je postalo jasno, da imata s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem različna stališča, kakšen naj bo prihodnji status DeSUS v parlamentu.

Vodstvo DeSUS je sicer v četrtek sklenilo predsedniku DZ Igorju Zorčiču sporočiti, da je stranka v opoziciji, Erjavec pa je napovedal pogovor s poslancema DeSUS Simonovičem in Ivanom Hršakom, ki naj bi imela o tem nekoliko drugačna stališča. Simonovič je med drugim dejal, da bo v DZ težko glasoval proti predlogom, tudi vladnim, ki sledijo ključnim točkam programa DeSUS, ter da ne more pristati na to, da bo glasoval po navodilih opozicije.

Kot je danes povedal Simonovič, ga je izvršni odbor DeSUS Izola v njegovi dosedanji drži podprl, tudi sicer pa da svoje delovanje tesno usklajuje s svojim občinskim odborom.

Kakšno je stališče izvršnega odbora DeSUS Izola o prihodnji politiki DeSUS, bo Simonovič Erjavcu povedal v torek, ko je ta predlagal pogovor s strankinimi poslanci, vendar za zdaj ura sestanka po besedah Simonoviča še ni znana. Izvršni odbor je bil pri sprejemanju sklepov po besedah poslanca enoten.

Simonovič je sicer v petek napoved prvaka DeSUS Erjavca, da se bo o razmerah posamično pogovoril s poslanci DeSUS, tudi z njim, označil za nedemokratične metode sodelovanja. Kot je dejal, se zavzema za to, da bi se pogovorili skupaj, saj se mu zdi način posamičnih pogovorov nekoliko nenavaden.