Slovenska alpska smučarska reprezentanca se je predzadnji dan 46. svetovnega prvenstva prvenstva v Cortini d’Ampezzo pokazala v najlepši luči. Junakinja je bila Andreja Slokar, ki je z drugim časom finala napredovala na peto mesto. Pred 23-letno Ajdovko so se uvrstile le najboljše slalomske velemojstrice, med katerimi je bila razred zase Katharina Liensberger. Avstrijka še ni dosegla zmage svetovnega pokala, v v italijanskih Dolomitih pa je osvojila drugi naslov svetovne prvakinje. Podprvakinja je postala Slovakinja Petra Vlhova, bronasto kolajno, skupno že enajsto na svetovnih prvenstvih, pa je osvojila Mikaela Shiffrin. Američanka je na svetovnih prvenstvih v slalomu dosegla poraz po osmih letih, saj je bila pred tem štirikrat svetovna prvakinja. Slovenski uspeh je z devetim mestom dopolnila Ana Bucik, ki se je približala svoji najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih, ko je bila pred štirimi leti sedma v Sankt Moritzu.

Andreja Slokar z drugim časom druge proge

Na prvi progi je eden najboljših nastopov doslej uspel Ani Bucik. Primorka je presenetila s petim časom, za štirikratno svetovno prvakinjo Mikaelo Shiffrin pa je zaostala le za devet stotink. Do tretjega mesta Wendy Holdener pa dvanajst. Prepričljivo najhitrejši na prvi progi sta bili Avstrijka Katharina Liensberger in Slovakinja Petra Vlhove, ki sta tekmice prehitela s sekundno prednostjo. Borbeni karakter je pokazala tudi Andreja Slokar. Ajdovka je odločno napadala, se reševala iz težav ter dosegla 17. čas. »S startno številko 1 sem lahko smučala po svoji liniji. Pretekli uspehi v Cortini so mi dali samozavest, s katero sem napadla in dosegla dober čas. Izkušnje v tej sezoni, ko sem bila nekajkrat povsem blizu vrha, pa me navdajajo z optimizmom,« je po prvi progi dejala Katharina Liensberger ter držala obljubo. Avstrijka je bila razred zase, saj je Petro Vlhovo prehitela za sekundo, Mikaelo Shiffrin pa za dve. »Uspelo mi je nekaj neverjetnega. Uresničila sem svoje sanje. Uspeh mi pomeni vse na svetu,« je bila srečna nova svetovna prvakinja.

Ena največjih junakinj je bila Andreja Slokar. Z drugim časom druge proge je s 17. mesta napredovala na petega. »Jezna sem za napako na prvi progi. Na drugi sem smučala korektno, a vseeno z veliko napakami. Naredila sem najboljši rezultat v karieri, a vem, da imam še rezerve,« ima najvišje cilje Andreja Slokar, ki je na drugi progi dolgo sedela na rdečem stolu vodilne tekmovalke. »Občutek je krasen. Zaenkrat sem se nanj usedla le enkrat za 20 sekund na veleslalomu, tokrat pa sem se na njem kar spočila,« je slovenski nacionalni televiziji povedala 23-letna Andreja Slokar, vodilna alpska smučarka v evropskem pokalu, ki je debitantka na velikih tekmovanjih. Kako visoke ambicije ima, je pokazala že pred prvenstvom, ko je dejala, da si želi, da bi šla nekoč na največje tekmovanje ter lahko napovedala kolajno.

»Dosegla sem svoj najboljši rezultat v zadnjih štirih, petih letih. Drugi nastop mi ni najbolje uspel, zato sem bila presenečena, ko sem prišla v cilj kot peta. Vesela sem za Andrejo, saj bomo imeli sedaj večjo konkurenco na treningih,« se je veselila druga slovenska slalomska junakinja Ana Bucik.

Domov namesto na start

»Meta na svetovnem prvenstvu dokazuje, da ne zna tekmovati drugače, kot da tekmuje stoodstotno. Očitno na slalomu v tem trenutku tega ni sposobna,« je bil kratek in jedrnat Matija Grašič, trener Mete Hrovat. Kranjskogorčanka nima niti enega razloga, da bi prvenstvo zapustila pozitivna, kot je naj tudi prišla. Na vseh disciplinah, na katerih je nastopila, je storila napako. Sicer je dokazala, da je lahko na delih proge zelo hitra, a so ji odstopi preprečili vidnejšo uvrstitev. Le-to bi v nadaljevanju karieri potrebovala, saj jo pri 22 letih lahko čaka še lepa alpska smučarska prihodnost. Navsezadnje bodo na istih terenih, na katerih poteka 46. svetovno prvenstvo, čez pet let delili olimpijske kolajne. V njeni novi, povsem samostojni ekipi, ki jo podpira Smučarska zveza Slovenije, bodo imeli pri analizi turbulentne sezone veliko dela.

Poleg Mete Hrovat je tako z rezultatom kot reakcijo razočarala Neja Dvornik, ki je v Cortini d’Ampezzo tekmovala kar v treh disciplinah. Na slalomu se ni niti prebila med najboljših 30, z zaostankom štirih sekund in 63 stotink pa je zasedla skromno 34 mesto. Namesto, da bi se podala na start druge proge (na svetovnih prvenstvih ima pravico nastopa najhitrejših 60 po prvi progi), je zapustila prizorišče ter se odpravila domov. »Kaj pa naj storimo? Naj jo poškodujemo? Ona ima težave z bolečinami, o katerih noče govoriti. Če nisi stoodstoten, je bolje, da gre domov počivat in se pripravi na nadaljevanje sezone,« je pojasnil Denis Šteharnik, trener Neje Dvornik.