Enajsta končna odločitev svetovnega prvenstva v alpskem smučanju se je razpletla najbolj presenetljivo med vsemi. Na moškem veleslalomu so prva tri mesta zasedli alpski smučarji, ki niso sodili v ožji krog favoritov, nihče med njimi pa ni član elitne startne sedmerice. Po zmagi na paralelnem veleslalomu se je tudi na klasični preizkušnji veselil drugega naslova svetovnega prvaka Mathieu Faivre. Italijane je z drugo kolajno na domačem prvenstvu osrečil Luca de Aliprandini, Avstrijec Marco Schwarz pa je naslov svetovnega prvaka v alpski kombinaciji začinil s presenetljivo bronasto veleslalomsko kolajno.

Slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah se je pokazala v najlepši luči med vsemi na prvenstvu precejšnjih rezultatskih razočaranj. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je na velikem tekmovanju znova dosegel vrhunsko uvrstitev. Četrtemu mestu z olimpijskih iger v Pjongčangu in petemu mestu s svetovnega prvenstva v Areju je dodal še šesto mesto v svoji paradni disciplini. Kljub temu je bil Vodičan skoraj za sekundo oddaljen od velikega cilja, da bi se z največjega tekmovanja vrnil s kolajno. Vodičana sta poleg najboljše trojice prehitela še Švicar Loic Meillard in Hrvat Filip Zubčić. »Tako slabih občutkov na tekmi še nisem imel, pa sem na koncu kljub temu dosegel soliden rezultat. Glede na to, da sem sploh prvič v koledarskem letu tekmoval na klasični preizkušnji, sem lahko vseeno kar zadovoljen. Čaka me veliko dela, da pridobim občutke, da se bom lahko boril za zmago,« je svoj nastop po turbulentni sezoni ocenil Žan Kranjec.

Medtem ko je Cortina d’Ampezzo klasično prizorišče ženskih tekem svetovnega pokala, moški v zadnjih letih pod Tofano ne tekmujejo. Se pa je moški veleslalom izkazal za eno najatraktivnejših disciplin prvenstva. Škoda je, da prizorišče v italijanskih Dolomitih ni klasično prizorišče tudi za moške. Na prvi progi se je na precej zaprti postavitvi svojega trenerja daleč najbolje znašel Alexis Pinturault. Francoz, zmagovalec zadnjih treh veleslalomskih tekem svetovnega pokala, je uprizoril veleslalomsko perfekcijo, s kakršno je v tej sezoni navdušil z dvema zmagama v Adelbodnu. Presenetljiv je bil razplet za njim, saj so se le trije smučarji elitne sedmerice uvrstili med prvih sedem, med njimi tudi Žan Kranjec. Veliko napako je storil Štefan Hadalin, ki pa je kljub temu vztrajal do konca ter zasedel 29. mesto. Na drugi progi je Vrhničan napadel odločneje ter z najhitrejšim časom napredoval na 16. mesto.

Pinturault osmoljenec tekme

Osmoljenec tekme je bil Pinturault, ki je storil napako že v zgornjem delu druge proge in odstopil. »Težko mi je. Prva proga mi je odlično uspela, zato sem napadel tudi na drugi. Tako pač je v našem športu. Gremo naprej, v nedeljo me čaka nova priložnost. Toda najprej moram pozabiti včerajšnjo tekmo, kar pa ne bo najlažje,« opisuje osebno grenkobo v tej sezoni najboljši alpski smučar na svetu Alexis Pinturault. »Težko verjamem, kaj sem dosegel. Seveda mi je žal za Alexisa, ki je trenutno najboljši veleslalomist, a je žal storil napako. Zadnji mesec se odlično počutim na smučeh, zato si upam napasti, odlično pa se rešujem v težkih položajih. Zelo sem samozavesten, dodatno bero poguma pred včerajšnjo tekmo pa mi je dala paralelna preizkušnja,« razlaga Mathieu Faivre, poleg Avstrijca Vincenta Kriechmayrja in Švicarke Lare Gut - Behrami tretji alpski smučar z dvema zlatima kolajnama.

Na slalomu prva favorita Mikaela Shiffrin in Marco Schwarz

Danes z ženskim, jutri pa z moškim slalomom se bo nadaljevalo in končalo 46. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Medtem ko so bila v številnih disciplinah slovenska pričakovanja glede na uspehe v preteklosti in rezultate v tej sezoni visoka, slovenska reprezentanca v slalomu nima realnih možnosti za najvišja mesta. Najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin je osvojil točke svetovnega pokala na vseh devetih slalomih, kar je svojevrsten podvig, ki priča o konstantnosti Vrhničana. Dejstvo, da ob številnih priložnostih ni bil nikoli višje od dvanajstega mesta, pa, da njegovim nastopom manjka dodana vrednost. Od Slovenk je največ v tej sezoni pokazala Ana Bucik, ima pa preveč vzponov in padcev, ki se odražajo tudi v Cortini d'Ampezzo. Za paralelno tekmo se v internih kvalifikacijah ni uvrstila niti v slovensko ekipo, na veleslalomu je odstopila na prvi progi, izgubila pa je tudi edini dvoboj na ekipni tekmi.

Glede na formo na prizorišču prvenstva bosta favorita Marco Schwarz in Mikaela Shiffrin. Avstrijec prepričljivo vodi v slalomski razvrstitvi, v italijanskih Dolomitih pa je z izjemnim slalomom postal svetovni prvak v alpski kombinaciji ter bil včeraj presenetljivo tretji na veleslalomu. V žepu ima tudi že slalomsko kolajno s svetovnega prvenstva, saj so Avstrijci v Areju dosegli trojno zmago. Mikaela Shiffrin se v Cortini d'Ampezzo kaže v najlepši luči v sezoni. Osvojila je že komplet kolajn, s sedmim naslovom svetovne prvakinje pa bi postala tudi najuspešnejša posameznica prvenstva, saj bi prehitela Laro Gut - Behrami. Švicarka je prvenstvo sklenila z dvema naslovoma (superveleslalom in slalom) ter tretjim mestom (smuk).