V kleti sta še shramba (4 m2) in garaža za avto. Prilagam načrt garsonjere z atrijem (terasa in zelenica). Po moje bi bilo smiselno narediti nadstrešek nad teraso. Kaj pa svetujete vi? Vnaprej se vam zahvaljujem za nasvet. Mira

Odgovor:

Oprema vaše garsonjere vam bo v veselje. Že v poslani komercialni risbi so vam arhitekti narisali dobro varianto. Narisala sem vam zelo podobno rešitev. S tako umeščeno opremo je prostor funkcionalen in ne prenatrpan z opremo.

Kuhinjski niz naj bo ob steni, kjer so že vsi instalacijski izpusti. Nad spodnje elemente umestite še viseče elemente, saj jih lahko koristno uporabite za shranjevanje. Ob nasprotni steni vam predlagam umestitev visokih omar globine 60 cm. V prvo lahko umestite vgradni hladilnik, vse druge so lahko namenjene shranjevanju garderobe. Za visokimi omarami, za tanko predelno steno, lahko umestite dvojno ležišče. Tako skrito ležišče omogoča prijazen intimen kotiček, ki pa ima dovolj dnevne svetlobe.

Ob steni v nadaljevanju kuhinjskih elementov lahko umestite delno visoke, delno nizke polične elemente, ki naj imajo globino enako globini visečih omaric, največ 35–40 cm. Del teh poličnih elementov naj bo jedilna miza 80 x 80 cm z možnostjo raztegnitve. Ob velikih panoramskih vratih lahko umestite tudi izvlečno delovno površino, ki jo po potrebi pospravite v poličnik. Tudi za udobno sedežno garnituro bo dovolj prostora.

V majhnih bivanjskih enotah običajno uporabimo pohištvo svetlih barv in tudi opleski sten naj bodo svetli. S svetlimi toni je prostor optično večji. Seveda naj bi bili tako kuhinjsko pohištvo kot drugi elementi enakega stila in barv. Z malimi dekorativnimi elementi živih barv pa v prostor vnesete živahnost in igrivost.

Nadstrešnica prek zunanje terase in travnate površine je običajno zelo funkcionalna, vendar menim, da se je treba posvetovati s projektantom, saj naj bi bili vsi dodani elementi na fasadne površine v skladu z arhitekturo objekta.

Inge Kalan Lipar. univ. dipl. inž. arh.