Lara Gut - Behrami v Cortini d’Ampezzo doživlja novo športno pomlad. Devetindvajsetletna Švicarka je na ženskem veleslalomu sodila v širši krog favoritinj, ne pa v najožjega. V italijanskih Dolomitih se je veselila drugega naslova svetovne prvakinje, potem ko je bila najboljša že na superveleslalomu, na smuku pa je bila tretja. V igri minimalnih razlik sicer dolgega in napornega veleslaloma je bila Lara Gut - Behrami za dve stotinki hitrejša od Mikaele Shiffrin. Američanka je s srebrno kolajno v Cortini d’Ampezzo osvojila komplet kolajn. S tretjim mestom je presenetila Katharina Liensberger, ki je le potrdila, da je avstrijska reprezentanca na največje tekmovanje prišla sijajno pripravljena. To je s petim mestom dokazala tudi Ramona Siebenhofer.

»Veleslalom obožujem in vsakokrat, ko sem hitra v tej disciplini, tudi v drugih dosegam vrhunske rezultate. Zavedala sem se, da sem dobro pripravljena ter da moram to potrditi na progi. Svoje delo sem opravila odlično, imela pa sem tudi malce športne sreče,« se je veselila Lara Gut - Behrami, ki je osvojila že sedmo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Spet napaka Mete Hrovat

Slovenska reprezentanca je v Cortini d’Ampezzo dobila novo rezultatsko zaušnico. Teh se je na svetovnem prvenstvu v italijanskih Dolomitih nabralo že zelo veliko. Najboljšo slovensko uvrstitev je s 15. mestom dosegla Tina Robnik. Meta Hrovat je bila po prvi progi deseta, na drugi pa storila napako in odstopila. Ana Bucik je odstopila že na prvi progi, četrta Slovenka Neja Dvornik pa je bila 21. Največje upe po vrhunski uvrstitvi je zbujala Meta Hrovat, ki pa je že v tretji disciplini zapored storila napako. Tik pred ciljem slaloma na alpski kombinaciji je zapravila uvrstitev med najboljšo peterico, na paralelnem veleslalomu jo je slabši zavoj stal napredovanje proti kasnejši svetovni prvakinji Marti Bassino, na veleslalomu pa je znova zamudila priložnost za odmevno uvrstitev.

»Zelo sem razočarana, saj sem spet storila napako. Glede na to, da sem se na smučeh na samem prvenstvu počutila zelo dobro, se mi te napake ne bi smele ponavljati,« je bila razočarana Meta Hrovat. Tudi Tina Robnik se s 15. mestom ni izpostavljala: »Nekateri zavoji niso dovolj dobri za boljši rezultat. Svoj nastop bi ocenila za solidnega. Tekma je bila naporna, zelo dolga, zaradi temperaturnih sprememb pa so se menjavale številne podlage.«

Prva veleslalomska proga je ponudila prvovrstno presenečenje, saj je Američanka Nina O’Brien zgolj za dve stotinki zaostala za slovito rojakinjo Mikaelo Shiffrin ter dosegla drugi čas prve proge. 23-letna smučarka se je doslej na tekmah svetovnega pokala le enkrat uvrstila med najboljšo deseterico, ko je bila decembra lani deveta na slalomu na Semmeringu. Dobro veleslalomsko pripravljenost je pokazala v Kranjski Gori, kjer je bila na obeh veleslalomih 13., kar sta bili njeni najboljši uvrstitvi v tej disciplini. Nina O’Brien je odločno napadla tudi na drugi progi, bila do zadnjega vmesnega časa celo najhitrejša, a tik pred ciljem storila večjo napako ter nazadovala na 10. mesto.

Novo razočaranje je doživela italijanska reprezentanca. Zmagovalka štirih preizkušenj svetovnega pokala v tej sezoni Marta Bassino je bila preveč agresivna ter zasedla 13. mesto, bronasta olimpijka in lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Federica Brignone pa je odstopila. Z dvanajstim mestom je razočarala tudi branilka veleslalomskega naslova Slovakinja Petra Vlhova. Na vrhuncu sezone je bila s četrtim mestom najboljša v sezoni Alice Robinson, s šestim pa je navdušila Poljakinja Maryna Gasienica-Daniel, ki je povrhu na drugi progi storila večjo napako.

Vrhunec za Žana Kranjca

Slovenski obeti po visoki uvrstitvi bodo visoki tudi jutri. Vprašanje pa je, kako bodo tudi realni, ko bo v Cortini d'Ampezzo enajsta končna preizkušnja. Po zaslugi Žana Kranjca ima Slovenija v moškem veleslalomu v zadnjih štirih sezonah enega najboljših alpskih smučarjev na svetu. Vodičan je v preteklosti dokazal, da se znajde na velikih tekmovanjih, manjka pa mu pika na i v obliki kolajne. Pred tremi leti je bil na olimpijskih igrah v Pjongčangu četrti, pred dvema letoma pa je na svetovnem prvenstvu v Areju zaostal le za prvakom Norvežanom Henrikom Kristoffersnom, podprvakom Avstrijcem Marcelom Hirscherjem ter Francozom Alexisom Pinturaultom in Švicarjem Loicom Meillardom, medtem ko si je delil peto mesto z Avstrijcem Marcom Schwarzom.

Najboljši slovenski alpski smučar na vrhunec sezone ni prišel pripravljen, kot bi si želel. Med sezono je s smrtjo očeta doživel družinsko tragedijo, kasneje pa se je še poškodoval (v Adelbodnu je izpustil oba veleslaloma), zato ni v pravem tekmovalnem ritmu. Premor brez tekme je prekinil na paralelni preizkušnji svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo, kjer je pokazal formo, ki mu lahko vlije samozavest. V kvalifikacijah je namreč dosegel četrti čas, v izločilnih bojih pa je imel smolo, da je v odločilni vožnji na izpadanje tekmoval na precej počasnejši progi. »V preteklosti sem večkrat dokazal, da se znam zbrati po daljšem tekmovalnem premoru. To v zadnjih letih dokazujem predvsem na prvi tekmi v Söldnu,« črpa pozitivno energijo Žan Kranjec.

»Glede na specifičen razplet sezone nimamo razloga, da bi napovedovali kolajno. Se pa položaj v zadnjih dneh izboljšuje, zato bo šel lahko Žan na start pripravljen tako, kot smo si lahko v zadnjih tednih želeli. Na tekmo smo se pripravljali v Dobbiachu, kjer sicer nismo imeli povsem enakovrednih pogojev, kot bodo na tekmi, a smo imeli mir. To pa je tisto, kar smo najbolj potrebovali,« razlaga glavni moški trener Klemen Bergant. Zadnji teden je bil dodatno buren tudi zato, ker se je na prizorišču poškodoval Štefan Hadalin, zato so v slovenski reprezentanci sprejemali hipne odločitve. A, kot pojasnjuje Klemen Bergant, vse v želji, da bi bila Žan Kranjec in Štefan Hadalin na vrhuncu sezone čim bolje pripravljena.