Dvajsetletna slovenska skakalka Nika Križnar iz Delnic v Poljanski dolini dobesedno leti na krilih odlične forme. Potem ko je pred 13 dnevi v Hanizenbachu prvič v karieri zmagala na tekmi svetovnega pokala, je včeraj v Rasnovu v Romuniji drugič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Križnarjeva je vrhunsko pripravljenost potrdila že z zmago v kvalifikacijah, po vodstvu v prvi seriji pa je v finalu ubranila vse napade, za 2,8 točke premagala Japonko Saro Takanaši in oblekla tudi rumeno majico za vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Doslej vodilna Avstrijka Marita Kramer ni nastopila, saj ji test na koronavirus ni pokazal jasnega rezultata, zato je morala na novo testiranje in je izpustila kvalifikacije.

»Tako sem vesela, da sem ostala brez besed. Super dan. Naredila sem dva zelo dobra skoka, čeprav so bile razmere zahtevne. S tem, da sem oblekla rumeno majico, so se mi uresničile sanje. Če bom še naprej delala takšne skoke kot v zadnjih dneh, mi ne more nič uiti. Trudila se bom, da bodo skoki še lepši in bolj sproščeni,« je povedala Nika Križnar, prva Slovenka z dvema zmagama, po eno imata Špela Rogelj in Maja Vtič.

Slovenija je vodilno mesto v pokalu narodov potrdila s tremi tekmovalkami v deseterici. Ema Klinec je bila peta, Jerneja Brecl deveta, Urša Bogataj 19., Katra Komar 27., medtem ko je bila Špela Rogelj diskvalificirana v kvalifikacijah zaradi neustreznega dresa. Ni jih zmedlo, da so na prizorišče dopotovale v sredo pozno zvečer, vstati pa so morale zgodaj, saj je bil trening že ob osmi uri po slovenskem času. »Zelo lepa tekma, zelo lepe stopničke, na koncu tudi glasbena želja. Vodimo v pokalu narodov, dobili smo še rumeno majico. Čestitke Niki Križnar za zmago in Jerneji Brecl za rezultat kariere. Ema Klinec ima še rezerve, zato na drugi tekmi pričakujem boljše skoke. Žal mi je zaradi diskvalifikacije Špele Rogelj in ponesrečenega prvega skoka Urše Bogataj, sicer bi bilo še veliko bolje,« je bil navdušen glavni trener Zoran Zupančič.

Ker je v Romunijo dopotovalo le 49 skakalcev iz 13 držav, včeraj niso imeli kvalifikacij, ampak le prolog, v katerem je bil najboljši Nemec Markus Eisenbichler. Izmed najboljše deseterice v skupnem seštevku svetovnega pokala manjka le Anže Lanišek, ki se skupaj s Pavlovčičem ter Petrom in Domnom Prevcem doma pripravlja na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu. Danes bosta v Rasnovu tekmi žensk (10.30) in moških (14.15), jutri pa še mešanih ekip (9.45). Žiga Jelar in Tilen Bartol se borita za šesto mesto v ekipi za Oberstdorf, kjer ne bo Timija Zajca, ki je preslabo pripravljen.