Sproščanju vladnih ukrepov in odločitvi, da se v šolske klopi vrnejo vsi osnovnošolci, so sledili tudi nekateri organizatorji aktivnosti, ki bodo potekale med zimskimi počitnicami prihodnji teden, in sklenili, da nekateri njihovi programi ne bodo potekali le preko ekranov, ampak v živo. Ob tem zagotavljajo, da bodo upoštevali vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in veljavne vladne ukrepe, zato bodo med drugim ponekod počitniške aktivnosti potekale individualno ali pa v manjših skupinah.

V Pionirskem domu učna pomoč

Kot opažajo nekateri organizatorji, starši tudi letos iščejo možnosti, kako otrokom zagotoviti kakovosten počitniški program. V družinskem centru Mala ulica so denimo zapisali, da so vsa mesta v njihovem počitniškem varstvu že zasedena, zato so odprli prijave za novo skupino, ki bo počitnikovala na vrtu Rakova jelša. Otroci bodo vrtnarili, se igrali in ustvarjali, vrt pa bo tudi izhodiščna točka za izlete v okolico. V skupini bo največ deset otrok, varstvo, ki bo trajalo od 8. do 16. ure, pa stane 16 evrov na dan oziroma 70 evrov za pet dni.

V Pionirskem domu so se odločili, da letos ne bodo organizirali tradicionalnih počitniških šol, pač pa bo v Baragovem semenišču v dopoldanskem času potekala učna pomoč oziroma inštrukcije, namenjene učencem prve in druge triade. Učna pomoč bo potekala individualno v treh različnih terminih, in sicer od 9. ure do 10.30, od 10.40 do 12.10 in od 12.20 do 13.20. Za inštrukcije, ki bodo trajale 60 minut, bodo morali starši odšteti 35 evrov, za 90 minut pa 50 evrov.

Telovadba, film in zimska avantura

Društvo Slon med prihajajočimi zimskimi počitnicami za 20 evrov organizira delavnico animiranega filma, na kateri bodo udeleženci ustvarili kratki animirani film v tehniki stop animacije s kolažem. Delavnica obsega 20 ur, ki bodo razporejene od torka do petka od 10. do 15. ure, potekala pa bo v Moderni galeriji. Primerna je za otroke, stare deset let in več, udeležilo pa se je bo lahko največ osem otrok. V športnem društvu Gib med počitnicami vabijo v svoje prostore v Šiški, kjer bodo potekale športne počitnice. Otroci bodo spoznavali različne športne panoge in svojo spretnost v športnem trampolin parku, starši pa bodo za enotedenski termin odšteli 120 evrov na otroka oziroma 30 evrov za posamični dan.

Med ponudniki počitniških aktivnosti je tudi ekipa javnega zavoda Mladi zmaji, ki prihodnji teden vabi na Zimsko avanturo. Aktivnosti so večnima zastavljene tako, da lahko mladi sodelujejo posamično in brez stikov, so brezplačne ter namenjene mladim različnih starostnih skupin. Mladi zmaji Zalog vabijo na dogodek Čamac na Debcu. Sodelujoči se bodo lahko kadar koli v počitniškem tednu povzpeli na Debni vrh in sodelovali v tekmovanju za najbolj izvirno fotografijo, posneto na Debnem vrhu. V četrtek, 25. februarja, bodo na igrišču pri Mladih zmajih Šiška postavili poligon za gibalne vaje, na katerem bodo udeleženci preizkusili svoje motorične sposobnosti z žogo, na drugem delu poligona pa se bodo v gibčnosti pomerili skupaj s svojimi štirinožnimi prijatelji. Med 22. in 26. februarjem bo v četrtnih skupnostih in centru mesta s pomočjo aplikacije Actionbound potekal zimski lov na zaklad, v digitalnem mladinskem centru DigiMC pa se bodo zvrstile nekatere delavnice: 22. februarja bodo udeleženci v sodelovanju z zavetiščem za zapuščene rastline pripravljali mešanico zemlje za svoje potaknjence, 23. in 24. februarja pa bo v sodelovanju z ljubljanskim zavetiščem za zapuščene živali potekala delavnica izdelovanja igrač za mačke.