Kako nepredvidljiva je lahko dvajsetkilometrska posamična preizkušnja v biatlonu. Do zadnjega strelskega postanka je bil Jakov Fak v resni igri za uvrstitev med najboljšo peterico, a sta mu zgrešena strela odvzela sanje, da bi se v poznanem domačem okolju prebil do odmevnega dosežka. Pokljuka na njegovo eksplozijo še čaka. »Na strelišču je bilo preveč čustev, ki jih ne bi smelo biti. Imel sem preveliko željo,« je dejal Jakov Fak, z 21. mestom najuspešnejši slovenski biatlonec dneva.

Fak je imel smuči za zmago

Dinamično tekmo z veliko dogajanja je dobil novinec na velikih tekmovanjih, izjemni Norvežan Sturla Holm Laegreid. Zlata kolajna je zanj najlepše darilo pred 24. rojstnim dnevom, ki ga bo praznoval v soboto. Na poti do naslova svetovnega prvaka mu je pomagala meditacija, da je pokril vseh dvajset tarč. O uvrstitvah so odločale tudi startne številke. V prednosti so bili tekmovalci, ki so na progo krenili med zadnjimi, saj je sneg proti koncu tekme postajal vse hitrejši. »Videli smo, da so v ospredje prihajali tudi manj ugledni tekmovalci, kar se redko zgodi. Pred tekmo sem predlagal, da bi tvegali s poznejšim startom, a so se tekmovalci odločili drugače. Treba je pohvaliti servisno ekipo, ki je pripravila smuči za zmago,« je komentiral slovenski trener Uroš Velepec.

Jakov Fak je na strelišču v zadnji seriji najprej prezgodaj sprožil, napaka v zadnjem poskusu pa je bila posledica padca koncentracije. »Če optimalno streljam, sem v krogu najboljših biatloncev. Nimam strahu, da bi se oddaljeval od konkurence,« meni Fak, ki bo na Pokljuki do konca tedna nastopil na vseh treh tekmah. Največ možnosti za tako želeno kolajno bo imel v nedeljo na atraktivnem skupinskem startu elitne trideseterice. »V biatlonu odloča streljanje. Veseli me, da je Jakov tokrat tekel hitreje kot minuli vikend. Razumljivo, da je pritisk na domačem stadionu nekoliko večji. Plamen močno gori, a pred tekmo je treba izklopiti vsa čustva. Če je želja prevelika, lahko tekmovalcu škodi. Jakov je že večkrat dokazal, da je zmožen odmisliti pritisk,« pravi Velepec.

Pokljuka prelomnica za Dovžana

Slovenska reprezentanca je prikazala spodbudno ekipo predstavo, saj se je domača četverica v konkurenci 101 tekmovalca uvrstila v prvo polovico. Miha Dovžan postaja prijetno presenečenje pokljuškega šampionata. Na najdaljši in najuglednejši preizkušnji tekmovanja je z dvema zgrešenima streloma osvojil 23. mesto in si priboril vstopnico za nedeljski skupinski start. »To je nagrada za dosedanje delo. Na začetku sezone mi ni veliko uspevalo, sedaj pa sem zelo zadovoljen s formo in dosežki na tem prvenstvu. Upam, da bo Pokljuka prelomnica v moji karieri. Z vrhunsko pripravljenimi smučmi lahko na progi držim stik z najboljšimi biatlonci sveta. Ker se je vreme otoplilo, mi bolj ustreza, da je na nekaterih delih proge južen sneg,« je povedal Miha Dovžan.

Pokljuški delavci skupaj z vojaki ob progi vseskozi spodbujajo domače biatlonce. Peščica navijačev se je prebila tudi do reprezentančnega hotela in zaželela srečo domačim adutom. Če Rok Tršan ni bil zadovoljen z 42. mestom, je Alex Cisar (48.) pridobil predvsem nove izkušnje. »Tršan ni izkoristil boljših pogojev, ko je krenil v zadnji skupini tekmovalcev. Dva zgrešena strela sta bila zanj preveč. Cisarja čaka še dolga pot in zanj so takšni nastopi učna ura za prihodnost. Na progi je bil pogumen in hitro se je zbral, potem ko je v prvem streljanju dvakrat zgrešil tarčo,« je pristavil Velepec.