Croquetas de jamón, kakor se imenujejo po špansko, se precej razlikuje od denimo krompirjevih kroketov, ki so po navadi razmeroma pusti in nič kaj sočni, saj so pravilno pripravljene croquetas de jamón v sredini tako kremaste in sočne, da se iz hrustljave skorjice, ko jo prerežemo, sredica nekoliko razlije – kot staljen sir.

Zelo uporabni so kroketi tudi takrat, ko želimo porabiti kakšne ostanke iz hladilnika. Kot že omenjeno, je idealen pršut, poleg njega pa še vse druge mesnine, kot so krvavice, pečenice, kuhane klobase, vse oblike sušenega mesa ter tudi ostanki pečenke ali denimo kuhana govedina iz juhe, perutnina… Odlični so tudi kroketi s fileti rib in morskimi sadeži, priljubljeni so kroketi iz različnih sirov, tudi tistih s plemenito plesnijo, okusni so z gobami… Nekateri prisegajo na zelenjavne krokete z bučkami, cvetačo, artičokami, brokolijem, špinačo, blitvo, porom… Nekaj posebnega so sladki kroketi s čokolado, jabolki, datlji…

Kroketi imajo tudi svoj praznik, in sicer vsako leto 16. januarja. Obstaja tudi svetovni rekord v uživanju kroketov. Leta 1936 ga je postavil Bask Patxi Bollos, voznik v stari pivovarni v San Sebastianu, ki jih je v enem večeru snedel nič manj kot 236. Bil je član gurmanskega društva Istingorra in so mu naročili, naj krokete na društveno pogostitev pripelje iz neke zasebne kuhinje. Že med vožnjo s konjsko vprego so mu kroketi tako zadišali, da jih je drugega za drugim snedel do zadnjega, kasneje pa naj bi še večerjal. Vse to je objavil časopis Estampa, kjer je zapisano tudi, da so ga na pogostitvi vprašali, ali mu zaradi vseh teh kroketov ni postalo slabo. »Slabo? To je bila samo predjed pred krasno večerjo!« je odvrnil zbrani družbi.

ŠPANSKI KROKETI S PRŠUTOM

SESTAVINE ZA 4 OSEBE

140 g

sušenega pršuta,

120 g

parmezana,

1

večji por,

120 g

ostre moke,

2 dl

goveje juhe (ali mleka),

6 dl

polnomastnega mleka,

muškatni orešček,

8 žlic

oljčnega olja,

morska sol, sveže zmlet poper,

150 g

moke za paniranje,

4

velika jajca,

150 g

krušnih drobtin,

olje za cvrtje.

PRIPRAVA

1Por dobro očistimo in operemo ter nasekljamo na koščke, ne večje kot tri milimetre. Enako drobno narežemo pršut. Sir naribamo. Juho in mleko zmešamo in dobro segrejemo, a ne do vrenja. Dodamo ščepec muškatnega oreščka in dobro premešamo. V večji ponvi na olju popražimo por, da se zmehča. Primešamo pršut in pražimo eno minuto.

2Nato enakomerno posujemo z moko, dobro premešamo in počasi pražimo pet minut, da se mešanica obarva svetlo zlato! Pazimo, da se ne prismodi! Vročo mešanico juhe in mleka po nekaj jušnih žlic hkrati dodajamo v ponev, ob tem pa neprestano mešamo. Ko dodamo že vso tekočino, med mešanjem kuhamo še pet minut, da se toliko zgosti, da začne med mešanjem odstopati od roba ponve. Gostota naj bo približno kot pri krompirjevem pireju. Primešamo 40 g sira, popramo in solimo (precej slan je že pršut!) ter dobro premešamo. Maso na debelo razmažemo po pekaču, pokrijemo in ohladimo, nato pa za najmanj dve uri (še bolje čez noč) postavimo v hladilnik.

3V eno skodelico damo moko, v drugi razžvrkljamo jajci, v tretji naj bodo drobtine in preostali sir. S pomokanimi rokami kos mase velikosti oreha urno, da se v roki ne segreje, oblikujemo v kroglo ali svaljek. Povaljamo v moki, nato v jajcih in nato v drobtinah ter odložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ko tako oblikujemo in spaniramo vse kroglice (30–40) ali svaljke, jih na pekaču spet postavimo v hladilnik za pol ure. Olje za cvrtje segrejemo v loncu z debelim dnom na približno 175 °C in v njem cvremo po pet kroketov hkrati (da se olje ne ohladi preveč), da so z vseh strani zlate barve. Sredica mora biti vroča, a še nekoliko kremasta. Postrežemo s koščki kruha, rezinicami pršuta, solato in kakšnim dobrim črnim vinom.

Čas priprave in kuhanja: 90 minut + hlajenje

MINEŠTRA Z BROKOLIJEM IN PIŠČANČJIM FILEJEM

Potrebujemo

200 g brokolija,

400 g piščančjega fileja,

2 velika krompirja,

3 korenčke,

1 koren peteršilja,

1 pest šampinjonov,

2 dlmleka,

morsko sol, sveže zmlet poper,

oljčno olje

Priprava

Čebulo drobno sesekljamo, meso narežemo na majhne kocke. Šampinjone očistimo in narežemo. Korenček in peteršilj ostrgamo in narežemo na kolobarje. Brokoli razdelimo na manjše cvetke. Krompir olupimo in narežemo na koščke. V večjem loncu na malo olja posteklenimo čebulo, nato pa dodamo in skupaj popražimo še peteršilj, korenček, gobe in meso. Ko vse meso izgubi rožnato barvo in se začne zapekati, dodamo krompir in brokoli, prilijemo mleko in toliko vrele vode, da so vse sestavine dobro pokrite. Solimo in popramo ter kuhamo tako dolgo (20 minut), da se vse sestavine zmehčajo.

ZIMSKA SADNA SOLATA Z MAKOM

Potrebujemo

3 mandarine,

3 kivije,

1 jabolko,

1 hruško,

1 granatno jabolko,

1 limono ali limeto,

2 žlici medu,

1/2 žlice makovih semen,

sveži listki mete za garniranje.

Priprava

Mandarine olupimo in razdelimo na krhlje, kivi olupimo in narežemo na koščke, jabolko in hruško po potrebi olupimo, očistimo in odstranimo semenje. Vse vsujemo v skledo. Granatno jabolko pri gornji tretjini zarežemo slab centimeter globoko in polovici rahlo vrtimo, da sadež razpolovimo. Z nožem ga zvezdasto zarežemo tam, kjer ni semen, razpremo in semena stresemo v skledo. Po vrhu potolčemo, da izpadejo še preostala semena. Vse našteto previdno zmešamo in prelijemo z mešanico limonovega soka, v njem raztopljenega medu in makovih semen. Okrasimo z listki mete in ponudimo.