V torek so opravili tudi 19.962 hitrih antigenskih testov, pozitivne izvide katerih od sobote preverjajo še s PCR testi. Po podatkih sledilnika Covid-19 je v državi s koronavirusom aktivno okuženih 11.639 oseb, sedemdnevno število novih okužb pa znaša 838. V bolnišnicah so zdravili 648 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 126 v intenzivni negi, 72 so jih odpustili v domačo oskrbo.

Največ okuženih so odkrili v Celju (34), Cerknici (14), Domžalah (22), Kopru (66), Škofljici (20), Trebnjem (16), Ljubljani (150) in Mariboru (51).

Krek v pričakovanju tretjega vala

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, situacija v evropskem merilu kaže na umirjanje pandemije, vendar Slovenija še vedno sodi med države z veliko obremenitvijo s koronavirusom. »Potrebno je povedati, da imamo v evropskem prostoru poleg običajnega virusa še bolj kužna britanski in južnoafriški sev. Če bosta imela dobre pogoje za širitev, bosta v določenem času prevladala, kar pomeni, da lahko pričakujemo tretji val.«

Kreka veseli podatek, da imamo danes 551 okuženih na 100.000 prebivalcev, saj tovrstnih številk že dolgo nismo imeli. »Če bomo tako napredovali, bomo v določenem času zdrseli v rumeno fazo. Krivulja trenda počasi pada in upam, da se bo ta trend nadaljeval,« je dejal, a vseeno opozoril, da štirinajstdnevna in sedemdnevna incidenca že kažeta na stagnacijo števila okuženih. »Podobno se je zgodilo tudi v sosednjih Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, kar z epidemiološkega vidika ni dobro,« je posvaril.

Slovenija je napredovala tudi po številu umrlih na milijon prebivalcev, saj imamo vsak dan manj mrtvih, pred pred nami pa so že Španija, Češka, Madžarska in Portugalska. »To je vesel podatek, saj smo bili pred nekaj meseci po tem podatku rekorderji,« je izpostavil Krek.

Slovenija je pred vsemi sosednjimi državami v merilu cepljenja, kar po ugotovitvah Kreka pomeni, da je naš sistem dobro postavljen in cepljenje izvajamo zelo hitro. »Do konca februarja bomo prejeli 78.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 13.200 odmerkov Moderninega in 36.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Skupaj bomo prejeli 127.590 doz cepiva. Marca predvidevamo, da bomo prejeli 129.450 odmerkov, pri čemer morebitne dobave odmerkov cepiva AstreZenece še nismo prejeli in ni upoštevano,« je razkril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Doslej je prvi odmerek cepiva prejelo 70.888 ljudi, drugega pa 47.693 ljudi. Prioritetno se še naprej cepi populacijo starejšo od 80 let, Krek pa si želi, da bi cepili še več oseb.

Majhno je sicer tudi število nezaželenih učinkov cepiv. Pri 112.822 opravljenih cepljenjih s Pfizerjevim cepivom je bilo teh 1312, še bistveno manj pa so jih glede na odstotek zaznali pri cepivu Moderne (4004 odmerkov in šest nezaželenih stranskih učinkov) ter Astra Zenece (1752, 5). »MRNA cepiva še vedno hranimo za starejše od 80 let, oskrbovance v domovih za starejše in zdravstvene delavce starejše od 65 let. V kasnejši fazi se bosta te dve vrsti cepiva prioritetno uporabljali za starejše od 65 let. Za cepivo AstraZeneca pa smo se odločili, da bomo cepili ranljive kronične bolnike med 18 in 65 let,« je nekoliko posodobljeno strategijo cepljenja predstavil Krek.

Kot je še pristavil, je v svetu trenutno 63 cepiv v fazi klinične preiskave, a se v Sloveniji držimo načela, da se ta potrjujejo preko javne agencije za zdravila in evropske agencije, saj sledimo visokim standardom, ki pa ga lahko dosežemo samo preko evropske agencije.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeluoval direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.