Po sinočnjem nastopu Kevina Kampla z Leipzigom proti Liverpoolu bodo današnje tekme v ligi prvakov minile brez slovenskih predstavnikov.

Porto – Juventus

Ob slabši formi v italijanskem prvenstvu je za Juventus uspeh v ligi prvakov letos še toliko pomembnejši. Torinčani, ki so na vrhu Evrope nazadnje stali leta 1996, odtlej pa izgubili kar pet finalov, v Porto odhajajo s popotnico poraza na derbiju proti Napoliju. »Poraz nas ne bo potolkel. Pogled moramo usmeriti proti ligi prvakov,« je pred odhodom na Portugalsko dejal Cristiano Ronaldo. Za petkratnega dobitnika zlate žoge bo to sploh prvi obisk stadiona Dragao v ligi prvakov po četrtfinalu leta 2009, ko je tam gostoval še v dresu Manchester Uniteda in tekmo odločil s spektakularnim zadetkom s 35 metrov. Ta mu je prinesel celo nagrado Ferenca Puskasa za najlepši gol leta, najljubši v karieri pa je tudi Ronaldu.

Dvoboj bo poseben izziv za kapetana Porta Pepeja. Sedemintridesetletnik se bo prvič v karieri pomeril proti zvezdniku Juventusa, s katerim si je dolga leta delil slačilnico pri Realu Madridu. »Mislim, da imajo v Cristianu najboljšega igralca na svetu. Pričakujem zmago, a nam ne bo lahko,« je povedal Pepe, ki bo s Portom lovil prvo zmago proti italijanskim prvakom.

Sevilla – Borussia Dortmund

Vsega štiri odstotke možnosti naj bi imela Sevilla po podatkih nogometnega statističnega portala Gracenote za končno zmago v ligi prvakov. A glede na njene zadnje predstave se zdi odstotek skoraj podcenjujoč. Andaluzijci se v izločilne boje podajajo na krilih devetih zaporednih zmag, med katerimi je tudi polfinalna proti Barceloni (2:0) v španskem pokalu. Z dobrimi predstavami svojih nogometašev si po fiasku na čelu španske vrste in Reala Madrida ugled vrača tudi trener Julen Lopetegui. »V mojih očeh si je Lopetegui povrnil prestiž, ki ga je izgubil s Španijo in Realom Madridom,« je prepričan eden najuglednejših španskih nogometnih novinarjev Guillem Balague.

Sevilla bo proti Borussii Dortmund bržkone v vlogi favorita za zmago, saj nemški predstavnik tudi po decembrski odstavitvi Luciena Favra ne najde poti iz krize. Svoje upe bo nocoj polagal tudi v napadalca Erlinga Haalanda, ki je s šestimi goli skupaj z Marcusom Rashfordom, Neymarjem in Alvarom Morato najboljši strelec v letošnji sezoni lige prvakov. »Morda se bomo nanj osredotočili nekoliko bolj, a ne preveč. Nogomet je ekipni šport, zato se bomo skušali držati našega načrta,« je pred dvobojem dejal nogometaš Seville Jules Kounde, ki ga poznavalci uvrščajo med ta čas najboljše branilce na svetu.