Mariborski kriminalisti so stopili na prste 41-letni uslužbenki državnega organa iz Maribora, po naših neuradnih podatkih gre za finančno upravo. Osumljena je zlorabe osebnih podatkov, overitve lažne vsebine in ponarejanja listin. Vse v povezavi s fiktivnimi prijavami prebivališč tujcev pri nas.

Enainštiridesetletnica naj bi tako nepooblaščeno brskala po računalniški bazi podatkov Fursa in tako dobila potrebne podatke za sestavo raznih listin, ki so nujne za urejanje formalnega postopka prijave začasnega prebivališča državljanov tretjih držav. Skupaj s svojim 50-letnim partnerjem naj bi nato ponaredila izjavo lastnika nepremičnine, na naslov katere je potem prijavljala tujce. To bi torej pomenilo, da lastniki sploh niso vedeli, da pri njih »živi« še kdo, ki ga sploh ne poznajo. Uslužbence upravnih enot sta tako spravljala v zmoto, ko sta ljudi prijavljala na neke naslove, čeprav sta vedela, da tam sploh ne bodo živeli. Uslužbenci upravnih enot pa so potem fizičnim osebam izdajali potrdila o prijavi začasnega prebivališča ter jih vpisali tudi v register prebivalstva. Kot smo že poročali, jim zaradi tega pripadajo razne ugodnosti (recimo socialni transferji), v bistvu pa delajo (in bivajo) nekje drugje, recimo v Nemčiji.

Cena? 350 do 500 evrov

»Tujci so za posamezno fiktivno prijavo prebivališča plačali med 350 in 550 evri, s čimer sta si osumljena v obdobju nekaj več kot enega leta pridobila vsaj 50.000 evrov protipravne premoženjske koristi,« so včeraj sporočili s Policijske uprave Maribor. Osumljena so sicer pridržali prejšnji teden, preiskovalni sodnik pa ju je spustil na prostost.

Policisti pa poročajo še o primeru uradnice na eni od upravnih enot. Ta je osumljena jemanja podkupnine. Dvema tujcema je namreč sprva zavrnila prijavo prebivališča v Celju (ker je bilo na tistem naslovu prijavljenih že več kot deset oseb), a jima hkrati predlagala, da lahko uredi prijavo na območju Maribora. Konkretno kar pri njej doma. Tujca sta to sprejela, uradnica je uredila papirje in nato sta se fiktivno »naselila« pri njej ter ji za to plačevala po 20 evrov na mesec, skupaj torej oba 480 na leto. Uradnica je zdaj osumljena jemanja podkupnine, policisti pa so na tožilstvo vložili ovadbo. pk