Kar nekaj Slovencev je v tem času v tujini. Države, v katere se lahko trenutno vstopa brez PCR-testa, so Albanija, Črna gora, Severna Makedonija, Kostarika, Dominikanska republika in Tanzanija z Zanzibarjem. »A je treba biti pri načrtovanju potovanja vseeno pozoren. Čeprav je vstop v državo tehnično brez omejitev, lahko marsikatera letalska družba zahteva negativen PCR-test za vkrcanje ali prestop, tako na poti tja kot nazaj (takšen primer je prestop v Amsterdamu),« opozarja Nejc Škrlep iz turistične agencije Po svetu.

Previdnost in izogibanje množicam

Med Slovenci so trenutno najbolj popularni Kanarski otoki in Zanzibar (oziroma vsa Tanzanija), sledijo Dubaj, Črna gora, Kostarika, Egipt in Mehika. Po besedah sogovornika se v države brez korone, kot so Nova Zelandija, Avstralija in Tajvan, praktično ne da vstopiti, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj v teh državah ni koronavirusa. »Na drugi strani pa je nekaj držav, ki si pred problemom virusa malce zatiskajo oči ali je v njih virus zaradi drugačnega podnebja in starostne strukture prebivalstva očitno precej manj prisoten (nekaj držav v Srednji Ameriki in Afriki). Tam svetujejo previdnost ter izogibanje množicam in drugim nenujnim bližnjim stikom ter notranjim prostorom na splošno. Na agenciji poudarjajo, da obstajajo države, v katere lahko vstopamo z negativnim PCR-testom, a se lahko vrnemo brez njega. Takšnih območij je zelo malo, saj v kar nekaj držav ne spustijo tujcev, zato pridejo denimo od bolj toplih destinacij v poštev samo karibski otočki. »Na srečo ima Slovenija zelo prijazen način odprave karantene ob opravljenem (brezplačnem) negativnem hitrem testu po prihodu v Slovenijo,« še dodaja Škrlep.

Vsem, ki zaradi katerega koli razloga potujejo v tujino, svetuje, da so v tujini še bolj kot doma previdni pri stikih z drugimi osebami, predvsem v javnem prevozu in na javnih mestih striktno nosijo zaščitno masko ter naredijo vse, kar je v njihovi moči, da do okužbe ne pride, ter seveda opravijo test ob povratku ali ostanejo v karanteni.

Previdno pred potovanji

V tem trenutku za potovanja priporočajo države, kjer je raven varnosti glede epidemije višja kot v Sloveniji, tako ob vhodu v tuje države kot ob povratku pa naj se popotniki striktno držijo preventivnih ukrepov ter zahtevanih testov in karanten, čeprav mogoče nekatere države tega ne preverjajo. Med trenutno turistično zanimivimi (toplimi) državami, kjer ob prihodu ni potrebna karantena in je na voljo primerna zdravstvena oskrba, priporočajo Maldive, Egipt (trenutno je mogoče tja potovati celo brez vizuma in z možnostjo ugodnega testiranja ob pristanku), določene Karibske otoke (Guadeloupe in Martinique nista na rdečem seznamu), Kanarske otoke, Kostariko, Mehiko (polotok Jukatan), Dominikansko republiko, Tanzanijo, Dubaj in Maroko.

Prihodnost potovanj

Glede na to, da večina ljudi še vedno ne potuje in čaka, da se bodo razmere ob zajezitvi pandemije umirile, se postavlja tudi vprašanje, kakšna bo prihodnost potovanj. Kot razlaga sogovornik, bodo ta vsaj v letošnjem letu podvržena dodatnim omejitvam, ki so pogosto precej nejasne. Iz tega razloga države in letalske družbe iščejo načine, kako bi celotno situacijo naredile preglednejšo in enostavnejšo. Eden od načinov so posebne aplikacije, kamor bi se lahko vnesli podatki potnika o izpolnjevanju pogojev za potovanje. Kar nekaj držav je tudi objavilo, da bodo imeli cepljeni ugodnejše pogoje za vstop v državo, in če se bo to obneslo, bo tovrstna praksa v naslednjih mesecih pogostejša.