Paralelna tekma si z neenakovrednimi pogoji na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju ob premierni izvedbi ni naredila usluge. Progi v izločilnih bojih sta bili izrazito neenakovredni, kar je vplivalo na končni razplet. Slovenska reprezentanca ni izkoristila »kavbojske tekme« v svoj prid, kljub temu pa je Tina Robnik z uvrstitvijo med najboljšo osmerico in končnim 5. mestom dosegla za zdaj najboljšo slovensko uvrstitev.

Sprva je kazalo, da sta svetovna prvaka v paralelnem veleslalomu postala Italijanka Marta Bassino in Francoz Mathieu Faivre. A se jima je na najvišjem mestu naknadno pridružila Katharina Liensberger, ki je v finalu dosegla enak čas kot Marta Bassino. Do finala je veljalo, da je bil v primeru enakega časa zmagovalec dvoboja tisti alpski smučar, ki je bil boljši na drugi progi, po koncu tekmovanja pa je Mednarodna smučarska organizacija sprejela drugačno odločitev. Iz nje so se malce norčevali celo Avstrijci, potem ko so osvojili jubilejno 100. zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Zanimivo je, da avstrijska ženska reprezentanca v tej sezoni ni dobila še niti ene tekme svetovnega pokala, ob treh moških zmagah pa je Avstrija v Cortini d'Ampezzo osvojila že četrto zlato kolajno. Končno je svojo prvo kolajno, in to kar zlato, na domačem prvenstvu dočakala Italija, ob osvojitvi odličja na vrhuncu sezone pa je bilo veselo tudi v hrvaški reprezentanci, saj je Filip Zubčić postal svetovni podprvak.

Tina Robnik je v osmini finala brez težav opravila z Novozelandko Piero Hudson. Lučanka je bila na prvi progi hitrejša za 34 stotink, končno prednost pa je na drugi progi povišala na 62 stotink. Devetindvajsetletna Slovenka je odlično nadaljevala v četrtfinalu, kjer je na prvi progi pustila za seboj Tesso Worley z maksimalno prednostjo. Toda Francozinja je na drugi progi smučala precej bolje, do gladke zmage z razliko 26 stotink pa jo je pripeljala tudi precej hitrejša rdeča proga. »Progi nista bili enakovredni, sama pa sem bila proti Tessi Worley na drugi progi na počasnejši progi. Ne zdi se mi prav, da je na prvi progi maksimalen zaostanek pol sekunde, saj sem bila hitrejša kot to,« je bila razočarana Tina Robnik.

Trojica Slovencev izpadla v 1. krogu

Preostala slovenska trojica v osmini finala je svoje nastope zaključila že v uvodnem nastopu. Meta Hrovat se je premagala kar sama, potem ko je na drugi progi storila večjo napako ter pustila najboljši veleslalomistki sezone Marti Bassino, da nadoknadi 26 stotink zaostanka s prve proge. Štefan Hadalin je storil še večjo napako, saj prve proge ni dokončal, tako da si je tekmec Alexander Schmid priboril maksimalno polsekundno prednost. Vrhničan se je na drugi progi Nemcu povsem približal, a ga je od napredovanja v četrtfinale ločilo osem stotink. Največji osmoljenec izločilnih bojev pa je bil Žan Kranjec. Z Riverjem Radamusom sta dosegla povsem enak čas, a je napredoval Američan, ker je bil hitrejši na drugi progi.

»Počutila sem se igrivo. Zdelo se mi je, da se stvari dogajajo same, potem pa sem storila napako. Težko mi je, a moram iti čez to, saj se bliža tekma v moji disciplini,« pred jutrišnjim veleslalomskim vrhuncem sporoča Meta Hrovat. »Rdeča proga je bila precej hitrejša in bi si moral nabrati višjo prednost, če bi želel napredovati. Kljub temu lahko rečem, da sem svetovno prvenstvo začel zelo dobro, kar je pomembno pred nadaljevanjem prvenstva,« je bil pozitiven najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec. »Ponosen sem, kako sem se sestavil po enem tednu zdravstvenih težav. Imel sem svojo priložnost, a sem na drugi progi storil manjšo napako,« pa je svoj nastop ocenil Štefan Hadalin.

Številna presenečenja v kvalifikacijah

Prva končna odločitev v tehničnih disciplinah je nakazovala najuspešnejši slovenski dan na 46. svetovnem prvenstvu v dopoldanskih kvalifikacijah. Prvi sta se med najboljšo šestnajsterico prebili Meta Hrovat in Tina Robnik, ki sta dosegli drugi in tretji čas. Hitrejša od njiju je bila v kvalifikacijah le Švicarka Wendy Holdener, ki je bila izjemno motivirana, potem ko je dan prej predala prestol v alpski kombinaciji s slalomskim odstopom. V nadaljevanju kvalifikacij sta bila uspešna še Žan Kranjec, ki je dosegel četrti čas kvalifikacij, in Štefan Hadalin s 16. časom. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Švicar Loic Meillard, ki je danes osvojil svojo drugo bronasto kolajno v Cortini d'Ampezzo, drugi pa Avstrijec Fabio Gstrein.

V kvalifikacijah je obstala preostala slovenska trojica. Aljaž Dvornik je zasedel 28. mesto, Andreja Slokar je bila 24., Neja Dvornik pa 29. Kvalifikacije so bile usodne tudi za številne uveljavljene alpske smučarje. Največje presenečenje pri moških je bilo 17. mesto Marca Schwarza, svetovnega prvaka v alpski kombinaciji in vodilnega v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Prava senzacija pa, da je že v kvalifikacijah z napako in odstopom izpadla vodilna alpska smučarka v svetovnem pokalu Slovakinja Petra Vlhova. Finale so po televiziji spremljali tudi Avstrijca Adrian Pertl in Roland Leitinger, Francoz Thibaut Favrot, Švicar Gino Caviezel, Italijan Riccardo Tonetti, Švicarki Lara Gut - Behrami in Camile Rast, Norvežanki Kristin Lysdahl in Thea Louise Stjernesund… Ob tem kaže omeniti, da se na paralelno tekmo zaradi zasedenega urnika prvenstva ali priprave na veleslalom in slalom niso prijavili Američanka Mikaela Shiffrin, Francoz Alexis Pinturault in Norvežan Henrik Kristoffersen.