Prvi igralec sveta Novak Đoković je na OP Avstralije v tenisu v četrtfinalu proti Alexandru Zverevu znova hodil po robu, a se z zmago s 3:1 v nizih po več kot treh urah in pol vendarle uvrstil v polfinale. Srb je tako v tretjem kot četrtem nizu zaostajal z 0:3, a oba niza dobil ter kljub 56 neizsiljenim napakam ostaja v igri za novo lovoriko. V polfinalu se bo pojutrišnjem pomeril z rusko senzacijo Aslanom Karacevom.

Poslastica pojutrišnjega dne v ženski konkurenci bo polfinalni dvoboj med Naomi Osaka in Sereno Williams. Obračun med Japonko in Američanko je spisal teniško zgodovino v finalu OP ZDA pred tremi leti, ko je Američanka z neprimernim obnašanjem dobila več pozornosti kot zmagovalka. Kasneje je Serena Williams, ki se je včeraj v četrtfinalu maščevala za poraz Simoni Halep v finalu Wimbledona pred dvema letoma, proti Naomi Osaka dobila oba medsebojna dvoboja, tudi letošnjega v Adelajdi.

Karacev: osem zmag, nič porazov

Za največje presenečenje je na prvem letošnjem turnirju največje četverice poskrbel Aslan Karacev. Sedemindvajsetletni Rus je postal prvi polfinalist OP Avstralije, na svoji zmagoviti poti, ki s tremi kvalifikacijskimi zmagami traja že osem tekem, pa postavlja neverjetne mejnike. Severni Osetijec, rojen v glavnem mestu Vladikavkazu, je najprej v Dohi prepričljivo dobil tri kvalifikacijske dvoboje, z izjemo izgubljenega niza v podaljšani igri prvega kroga kvalifikacij proti Američanu Nakashimi mu noben tekmec ni odvzel več kot dveh iger v nizu. Odlično formo je potrdil v prvih treh krogih OP Avstralije, ko je Italijana Magerja, Belorusa Gerasimova in Argentinca Schwartzmana premagal gladko v treh nizih. Zmaga proti Diegu Schwartzmanu je bila njegova prva proti igralcu najboljše svetovne deseterice.

V osmini finala je Karacevu uspel izjemen preobrat, ko je proti Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimeju zaostajal z 0:2 v nizih ter zmagal s 3:2. Pri 27 letih je odigral sploh svoj prvi dvoboj v petih nizih. Uspeh je nadgradil včeraj, ko je proti Grigorju Dimitrovu zmagal v štirih nizih. Pot do uspeha je bila lažja zato, ker se je Dimitrov poškodoval, tako da v zadnjih dveh nizih ni bil resen tekmec.

Novinec v polfinalu po 21 letih

Preden se je Karacev prebil na glavni turnir največje četverice, je v zadnjih sedmih letih devetkrat izpadel v kvalifikacijah. Pri 27 letih je postal peti novinec v teniški moderni eri, ki se je uvrstil v polfinale. Pred njim je takšen podvig uspel Johnu McEnroeju v Wimbledonu 1977, Bobu Giltinanu v Melbournu istega leta, Filipu Dewulfu v Parizu 1996 in Vladimirju Voltčkovu v Londonu 2000. Na turnirje serije masters 1000 se je doslej skušal prebiti le enkrat, a obstal v kvalifikacijah. Na začetku lanskega leta je bil Karacev 292. na svetovni lestvici, pred OP Avstralije se je povzpel na 114. mesto. Nazadnje se je 114. igralec na svetu v Avstraliji prebil v polfinale leta 1991, ko je podvig uspel Patricku McEnroeju.

»Vse se zame dogaja prvič, vse je krasno, izkušenj s primerjavami pa nimam. Najbolj sem zadovoljen, ker se uspešno osredotočam na igro, ne glede na to, kdo je na drugi strani mreže. Najtežje mi je vselej na začetku, ko težko brzdam čustva, saj bi najraje eksplodiral, hkrati pa moram na igrišču ostati miren,« opisuje Aslan Karacev. »Ko je Dimitrov začutil bolečine v hrbtu, sem si rekel, da moram nadaljevati svojo igro ter se ne ozirati na njegove težave. Tudi to mi je dobro uspelo. Seveda sem presenečen nad nivojem svoje igre in vsemi zmagami, a se trudim svoja čustva zadržati v sebi in ostati zbran,« pojasnjuje Karacev. Rusija bo jutri v Melbournu dobila drugega polfinalista, saj bosta v četrtfinalu prekrižala loparje Daniil Medvedjev in Andrej Rubljev.